Доларът запази спада си от вчера на фона на очакванията, че след своята среща тази седмица Федералният резерв ще обяви, че възнамерява да запази лихвите на рекордно ниско ниво за продължителен период от време, въпреки че финализира програмата за изкупуване на облигации.

Индексът на Bloomberg, следящ представянето на долара, върви към първото си месечно понижение от юни насам, след като трейдърите намалиха очакванията си, че Фед ще вдигне лихвите до октомври 2015 г.

Федералният резерв на САЩ започва двудневната си среща днес. Йената поевтиня спрямо всички основни валути, с изключение на две, преди срещата на Централната банка на Япония.

Доларът поевтиня с 0.1% до 1.2709 спрямо еврото, след като изгуби 0.4% в предходните два дни. Щатската валута остана почти без промяна на ниво от 107.87 йени, след като падна до 108.38 йени вчера, което е най-ниското ниво от 8 октомври насам. Йената падна с 0.1% до 137.09 спрямо еврото.

Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на долара спрямо 10 други основни валути, остана почти без промяна на ниво от 1 066.35. Индексът губи 0.4% от началото на месеца.

На последната си среща през септември от Федералния резерв дадоха индикации, че планират да сложат край на програмата си за количествено улесняване този месец. Основната лихва е на ниво от между нула и 0.25% от декември 2008 г.

Доларът е поскъпнал с 5.9% в последните три месеца и е най-добре представящата се основна валута на фона на спекулациите, че състоянието на щатската икономика в крайна сметка ще доведе до по-високи лихви. Йената поевтиня с 0.7%, а еврото изгуби 0.5%.

Йената се доближи до двуседмично дъно спрямо еврото, след като управителят на Централната банка на Япония Харухику Курода обяви, че централната банка ще запази стимулите за икономиката, докато инфлацията не се стабилизира на ниво от 2%.

Централната банка ще увеличи количеството на изкупуваните активи на 31 октомври, според 3 от 32 икономисти, участвали в проучване на Bloomberg в преиода 20-27 октомври. 19 прогнозират увеличаване на стимулите на по-късен етап, а 10 не прогнозират никакви промени.