Доларът поскъпва днес, търгувайки се близо до едноседмичен връх спрямо еврото, подкрепен от лекото повишение на лихвите по щатските държавни облигации след излизането на данните за нарастване на инфлацията в САЩ.

Опасенията относно състоянието на европейския банков сектор също натежаха над еврото и подкрепиха долара, след появилата се информация в медиите, че 11 банки от еврозоната не са издържали стрес тестовете на ЕЦБ. Резултатите от тях се очаква да бъдат публикувани в неделя.

Доларът поскъпна с 0.1% до 107.20 йени, като от началото на седмицата записва повишение от 0.2% спрямо японската валута.

Изнесените вчера данни показаха, че индексът на потребителските цени в САЩ е нараснал с 1.7% за 12-те месеца до септември, след сходно повишение през август, информира Reuters.

Еврото остана почти без промяна на ниво от 1.2645 долара, намирайки се близо до едноседмичното дъно от 1.2637, достигнато вчера.

Пазарът в момента очаква PMI данните за еврозоната. Признаците за това, че икономиката на еврозоната губи инерция, подпомогнаха засилването на опасенията относно световната икономика и евентуална нова индикация за икономическа слабост ще обезцени еврото допълнително.

По-слаби от очакваните PMI данни може също така да намалят очакванията относно по-ранното вдигане на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ и да подействат като спирачка за поскъпването на долара.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от основни валути, остана почти без промяна на ниво от 85.766, движейки се близо до едноседмичен връх от 85.789, достигнат предишния ден.

Британският паунд засили понижението си след излизането на протокола от последната среща на Централната банка на Великобритания, който показа твърда позиция срещу вдигането на лихвите.

Паундът губеше 0.1% до 1.6044 спрямо долара, след като падна до едноседмично дъно от 1.6012 предния ден.

Новозеландският долар падна с около половин щатски цент след излизането на по-слаби от очакваните данни за инфлацията, които биха могли да дадат на Централната банка на Нова Зеландия възможност да забави още повече следващото си увеличение на лихвите.

Кивито падна до 0.7860 спрямо долара, в сравнение с около 0.7910, след като стана ясно, че инфлацията е била 0.3% през третото тримесечие при очаквани 0.5%.

Австралийският долар остана почти без промяна на ниво от 0.8679 щатски цента.