Еврото запази понижението си, след като вчера поевтиня на фона на прогнозите, че очакваният утре PMI индекс за еврозоната ще покаже, че производството се е свило за първи път от 16 месеца, което би било причина за допълнителни стимули за икономиката.

Вчера еврото падна с най-много от седмица, а хеджфонд милардерът Дейвид Тепър заяви, че инвеститорите трябва да продават европейската валута заради политиката на ЕЦБ.

Австралийският долар изтри загубите си, след като стана ясно, че инфлацията в Австралия намалява. Щатският долар остава почти без промяна спрямо другите основни валути преди очакваните данни, които могат да покажат, че потребителските цени са останали без промяна през септември, след като отчетоха спад в предходния месец.

Еврото се търгуваше на ниво от 1.2726 долара, след като падна с 0.7% вчера до 1.2716, което бе най-големият спад от 14 октомври насам. Еврото остана почти без промяна спрямо йената на ниво от 136.01, след като вчера изгуби 0.6%.

Доларът се разменяше срещу 106.88 йени, след като поскъпна с 0.1% в предходните два дни.

Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на долара спрямо кошница от 10 други валути, остана почти без промяна на ниво от 1 063.71 пункта.

Еврото губи 0.6% в последната седмица спрямо кошница от 10 други валути. Доларът се е оскъпил с 0.4%, а йената пада с 0.6%.

PMI индексът на производството за еврозоната се е понижил до 49.9 пункта през октомври, в сравнение с 50.3 пункта през септември, което е индикация за свиване на производството, според прогнозите на икономисти. Официалните данни от Markit Economics се очакват утре.

Еврото прекъсна четиридневния си ръст спрямо йената вчера, след като ЕЦБ изкупуваше обезпечени облигации във втори пореден ден, а Reuters обяви, че централната банка обмисля изкупуването на корпоративни облигации.

Австралийският долар остана почти без промяна, обръщайки посоката със спад от близо 0.4%, след като официалните данни показаха, че индексът на потребителските цени е нараснал с 2.3% на годишна база през третото тримесечие.

Австралийската валута се търгуваше срещу 87.92 щатски цента, в сравнение с 87.79 вчера.

Според прогнозите очакваните днес в САЩ данни ще покажат, че потребителските цени са останали без промяна през септември, след като отбелязаха 0.2% понижение през август. На годишна база ръстът се очаква да е от 1.6%, след повишение от 1.7% в предходния месец.