Все повече стават специалистите, които прогнозират понижение на еврото спрямо долара, респективно на лева спрямо долара (поради обвързания курс на националната валута с еврото).

Нещо повече, някои от специалистите са изключително крайни в очакванията си за представяне на единната валута през следващите години.

Според анализатори от немската инвестиционна банка Deutsche Bank, след три години еврото ще струва 0.95 долара, а Европейският съюз ще се сблъска с най-мощното изтичане на капитали в историята на световните финансови пазари. За сравнение, към днешна дата курсът на еврото е 1.2730 долара.

Ако тази прогноза се сбъдне и левът все още е фиксиран към еврото при настоящите си нива, то един долар би струвал 2.0590 лева спрямо настоящите 1.5357 лева за долар.

Всички авторитетни американски и европейски банки са единодушни в прогнозите си, че през следващите две години еврото ще продължи да върви надолу спрямо долара.

Анализаторите на британската банка HSBC предсказват, че към края на 2015 г. курсът на еврото ще стигне 1.19 долара (1.6500 лева). Техните колеги от Barclays очакват понижаване до 1.10 (1.7780).

От американската Morgan Stanley прогнозират, че в средата на следващата година еврото ще струва 1.14 долара (1.7150), а експертите на Goldman Sachs смятат, че през зимата на 2017 г. курсът на двете валути ще се изравни (1.95583 лева за долар).

От началото на тази година европейската валута е загубила спрямо долара около 6.5%. За това време, по данни на Европейската централна банка, курсът на еврото спрямо долара е достигнал максимума от 1.3953 (1.40 лева) през май и минимума от 1.2565 (1.5565) на 6 октомври.

Какво обаче означава поскъпването на долара спрямо лева?

Ако се доверим на специалистите и заложим на сериозно поскъпване на долара спрямо лева, то това би ни засегнало по няколко направления.

На първо място, най-вероятно ще видим поскъпване на горивата по бензиностанциите.

Виж още: Как ще ни се отрази скъпият долар?

Въпреки че петролът поевтиня до четиригодишен минимум през изминалата седмица, цените на горивата паднаха минимално. Една от причините за това е поевтиняването на лева.

По-високите нива на горивата ще подхранят инфлацията във всички отрасли и сектори - особено в тези, които са изключително чувствителни към цените на петрола и петролните продукти.

Скъпият долар ще се отрази негативно върху цените на потребителската електроника (смартфони, таблети, телевизори и други стоки, произвеждани предимно в държавите от Азия, обвързани с долара), на туристите, насочили се към САЩ, както и на онези, които са сключили кредити в долари.

Позитивните ефекти от поскъпването на долара спрямо лева ще са ограничени и ще са свързани основно с износа на стоки и услуги към страни извън ЕС, ползващи доларите като основна валута.

Как може да се противодейства на поскъпването на долара?

Един от най-лесните начини да се противодейства на поскъпването на долара е с депозити в щатска валута.

По този начин вие си купувате долари, които ще се олихвяват всяка година. Трябва да имате предвид, че при този вид депозити поемате валутен риск и освен да печелите при поскъпване на долара спрямо лева, можете и да губите при евентуалното му поевтиняване.

Депозитите в долари са относително слабо популярни у нас поради две причини – първата е, че се поема валутен риск, а втората - предлагат лихви по-ниски от тези в лева и евро.

Депозитите в лева и евро съставляват близо 92 на сто от влоговете на населението ни.

Разликата между лихвите по депозитите в лева и долари обаче е напълно възможно да продължи да се топи заради очакваното по-нататъшно понижение на лихвите по депозитите в лева и евро и заради очакваното повишение на основния лихвен процент в САЩ през следващата година.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за избор на депозити в една или друга валута.