Разходите на банките за глоби, свързани с разследванията срещу тях за манипулиране на валутните пазари, могат да достигнат 41 млрд. долара, според анализатори на Citigroup Inc.

Deutsche Bank AG вероятно ще бъде най-засегната с глоба в размер на 5.1 млрд. евро, според групата анализатори от Citigroup, начело с Кинер Лакхани.

Глобата, която Barclays Plc може да се наложи да плати, пък ще е в размер на 3 млрд. паунда (4.8 млрд. долара), докато UBS AG може да бъде глобена с 4.3 млрд. швейцарски франка (4.6 млрд. долара), според анализаторите.

Засега от Deutsche Bank, Barclays и UBS не са коментирали оценките на Citigroup.

Глобите, наложени на британските банки, вероятно ще съставляват около 6.7 млрд. долара от всички глоби, според анализаторите на Citigroup. Наложените в други европейски държави глоби ще възлязат на 6.5 млрд. долара. Глобите в САЩ може да са около четири пъти по-високи, достигайки 28.2 млрд. долара.

Анализаторите от Citigroup не са вземали предвид ефекта от евентуално сътрудничество на банките с разследващите органи. То би могло да повлияе сериозно на размера на глобите, намалявайки ги значително и дори премахвайки напълно някои от тях.

Европейските власти наложиха през декември 4.3 млрд. долара антимонополни глоби на UBS и Barclays в замяна на това, че банките са сътрудничили напълно. Шест други банки бяха глобени с 1.7 млрд. евро по същия случай, в който става въпрос за манипулиране на стойностите на деривативни инструменти, свързани с еврото и йената.