Един от най-успешните хедж фонд мениджъри – милиардерът Пол Тудор Джоунс, прогнозира, че щатските акции ще изпреварват с представянето си акциите от останалите световни региони.

Джоунс, основател на инвестиционния фонд Tudor Investment Corp., управляващ активи на стойност 13 млрд. долара, прогнозира също така, че ралито при щатския долар може и да е приключило. Според него е налице балон на световните кредитни пазари, който ще се спука.

„Цената ще бъде платена един ден“, коментира Джоунс, цитиран от финансовото издание Bloomberg.

Фондът на Джоунс е генерирал средна годишна възвращаемост от близо 19% от 1986 година, облагодетелствайки се от глобалните трендове при акциите, облигациите, валутите и суровините. Подобно на повечето портфолио-мениджъри, той не успява да генерира печалби през тази година.

Неговият фонд Tudor BVI Global Fund е донесъл отрицателен доход от 0.9% за инвеститорите от началото на годината.

Джоунс отдавна е критик на политиката на Фед по обратно изкупуване на облигации.

„Ако запазим настоящото статукво през следващото десетилетие, къде смятате ще бъдем? Погледнете към Гърция за отговор“, коментира Джоунс в изказване пред инвеститори през 2010 година.

САЩ се насочва към нивата на дълг спрямо БВП на Гърция, които ще бъдат достигнати в следващите 15 години, според специалистът.

Джоунс прогнозира също така, че доларът, който отбеляза съществен ръст спрямо останалите основни валути през тази година, може да не успее да отбележи по-нататъшен ръст спрямо тези валути за тази година.

Джоунс все още скъсява йената спрямо долара предвид на очакваните по-нататъшни монетарни облекчения от страна на японската централна банка.

Йената трябва да се понижи с 15%, за да генерира инфлация в Япония между 1 и 1.5%, смята още Джоунс.