Доларът е изправен пред голям риск от спад спрямо йената и увеличаване на най-голямото му понижение от шест месеца, твърдят JPMorgan Chase & Co на фона на опасенията на световните пазари, че икономическият растеж и инфлацията се забавят.

Доларовият индекс на Bloomberg запази спада си, след като трейдърите отложиха очакванията си за това кога САЩ ще вдигне лихвите до декември 2015 г. По-рано този месец очакванията бяха, че лихвите могат да бъдат вдигнати през юли. Австралийският долар падна на фона на спекулациите, че вчерашното поскъпване от 1.3% е било неоправдано.

Китай показва “възобновено желание” да позволи на юана да поскъпне, според доклад на Министерството на финансите на САЩ. Южнокорейският вон поскъпна.

Доларът се търгуваше на ниво от 106.16 спрямо йената, след като вчера падна с 1.1%, което бе най-голямото понижение от 8 април насам. Щатската валута се разменяше на ниво от 1.2817 спрямо еврото, след като вчера изгуби 1.4% до 1.2838. Йената бе на ниво от 136.06 спрямо еврото, в сравнение със 135.99 вчера.

Доларовият индекс на Bloomberg бе на ниво от 1 061.21 след вчерашното понижение от 0.7%, което бе най-големият спад от 6 октомври насам.

Спекулациите, че Федералният резерв ще вдигне лихвите следващата година доведоха до рекордно поскъпване на щатската валута. Ръстът започна да се обръща миналата седмица, след излизането на протокола от последната среща на Фед на 16-17 септември.

Зоната на съпротива около 107.55 йени означава, че на пазара има допълнителна нагласа за по-нататъшно понижение на долара, според Найъл О'Конър, технически анализатор в JPMorgan. “Рискът от допълнително поевтиняване остава висок.”

Доларът може да поевтинее до 104.50 йени - зона на подкрепа, където може да има поръчки „купува“, според него.

Няколко президенти на подразделения на Фед, между които Чарлз Плосър от Филаделфия, Денис Локхарт от Атланта, Нараяна Кошерлакота от Минеаполис и Джеймс Булард от Сейнт Луис, ще говорят на различни събития днес.

Очакваните днес данни вероятно ще покажат, че броят на първоначалните молби за безработица в САЩ се е увеличил до 290 000 за седмицата, приключила на 11 октомври, в сравнение с 287 000 в предходната седмица, според проучване на Bloomberg сред икономисти. Изнесени вчера данни показаха, че продажбите на дребно са паднали с 0.3%.

Доларът се обезцени с 0.3% в последната седмица спрямо кошница от девет други валути. Еврото поскъпва с 0.9%, а йената се е оскъпила с 1.5% за същия период.

Австралийският долар поевтиня с 0.5% до 87.86 щатски цента и изгуби 0.3% до 93.26 спрямо йената.

Южнокорейският вон поскъпна до двуседмичен връх на фона на променящите се очаквания за лихвите в САЩ. В доклад на Министерството на финансите на САЩ се казва, че на вона трябва да му бъде позволено да поскъпне още.

Вонът поскъпна с 0.2% до 1 060.95 спрямо долара, като преди това докосна нивото от 1 057.35, което бе най-високото от 30 септември насам.