Азиатските индекси и фючърсите на щатските се повишиха днес - след най-голямата си тридневна загуба от март насам. Доларът поскъпна, а брентът се повиши леко, след като вчера отбеляза най-голямото си дневно понижение от три години, докато благородните метали поевтиняха.

Индексът MSCI Asia Pacific Index се повиши с 0.3%, като японският Topix нарасна с 0.7%. Фючърсите на широкия щатски индекс S&P 500 се търгуват с близо 0.5% нагоре, след като вчера индикаторът завърши минимално на положителна територия.

Златото поевтиня с 0.6%, а брентът добави 0.4% към стойността си, след като загуби вчера 4.3% от стойността си. Поевтиняването на суровината стана реалност, след като Международната енергийна агенция прогнозира най-слабия ръст в търсенето на петрол от 2009 година насам.

Световното потребление на петрола се очаква да нарасне с 650 000 барела през тази година, което е занижаване на прогнозирания ръст с 250 000 барела от предходните очаквания. Брентът се търгува при нива от 85.70 долара за барел с доставка през декември, докато щатският суров петрол се търгува при 82 долара за барел с доставка през същия месец.

Доларът е поскъпнал с 6% от края на юни вследствие на признаците за възстановяване на най-голямата световна икономика и признаците за слабост на икономиките на еврозоната и Китай.

„Няма съществена промяна в сценария, но инвеститорите изчакват правилния момент да влязат на пазара и залагат на възстановяване“, коментира Наоки Фудживара, фонд мениджър в Shinkin Asset Management Co., цитиран от Bloomberg.

“По-силният долар най-вероятно ще окаже натиск върху развиващите се икономики, но за Япония слабостта на йената ще подкрепи корпоративните печалби“, допълва още специалистът.

Китайските индекси се повишиха, след като едногодишните лихвени суапове се понижиха до най-ниското им ниво от две години. Шанхайският индекс нарасна с 0.5%.

Златото поевтиня до 1 225 долара за унция с незабавна доставка, а среброто загуби 1.1% от стойността си до 17.20 долара за унция.

Златото се понижи за втори пероден ден, след като завърши при най-високото си ниво от месец насам на 13 октомври. Паладият загуби 1.5% от стойността си, а платината се понижи с 1%.