Щатските индекси регистрираха сериозни понижения вчера. Широкият индекс Standard & Poor’s 500 отбеляза най-лошото си тридневно пресдтавяне от 2011 година насам, като щатските държавни облигации поскъпнаха.

Индексът S&P 500 се движише между положителна и отрицателна територия вчера, като в крайна сметка затвори с понижение от 1.7% до ниво от 1 874.74 пункта, като това е първото му затваряне под 200-дневната средна при 1 905 пункта.

За последните три дни индексът загуби 4.8% от стойността си, което бе най-голямото му понижение от ноември 2011 година за подобен период.

Силно понижение отбелязаха и останалите водещи индекси, като Dow изгуби 1.4% от стойността си, а технологичният Nasdaq – 1.5%.

Японският Topix се понижи с 2% днес, а лихвите по 30-годишните щатски облигации се понижиха под 3% за пръв път от май миналата година насам.

Петролът продължи с поевтиняването си на стоковите пазари. Щатският суров петрол поевтиня с 1.1% вчера, достигайки най-ниската си цена от 22 месеца насам. Фючърсите на петрола тип брент загубиха 81 цента, или 0.9%, до 88.08 долара за барел с доставка през ноември.

Вчера търгуваният в Лондон петрол поевтиня с 1.32 долара до 88.89 долара за барел, което бе най-ниското му ниво от декември 2010 година насам.

По-нататъшна яснота за посоката в цената на петрола се очаква да се внесе след изнасянето на данните за запасите от петрол на САЩ. Те се очаква да са се повишили с 2.5 млн. барела през изминалата седмица - до 364.2 милиона барела.

Спадът на световните фондови пазари подкрепи цената на златото, което се търгува при нива от 1 234 долара за унция с незабавна доставка. Среброто се разменя при нива от 17.5 долара за унция.

Понижение отбелязаха и азиатските индекси. Индексът MSCI Asia Pacific Index се понижи с 0.6% до 135.60 пункта. От върха си през юли показателят се е понижил с 8.8%.

“Песимизмът се връща на пазарите заедно с понижението на щатските акции“, коментира Надер Наеими, анализатор в AMP Capital Investors Ltd., цитиран от Bloomberg.

“От доста време не е имало разтърсваща корекция на щатските пазари. На пазара ще му е необходимо известно време, за да може да формира солидна база. Налице са много опасения за развитието на световната икономика“, допълва още специалистът.

Понижението на световните борсови индекси доведе до заличаване на 1.54 трилиона долара световна пазарна капитализация само през изминалата седмица. Тогава индексът S&P 500 се понижи с 3.1%, което е най-голямото му седмично понижение от две години.