След три поредни понижения за водещите индекси, време е да се преразгледат дългите позиции, коментира Денис Гартман вчера.

„Трябва да сте по-малко дълги от това, което сте били“, коментира специалистът пред финансовото издание CNBC.

Индексът S&P 500 затвори под ключовото си 200-дневно средно ниво, което е много тревожен сигнал от техническа гледна точка. В същото време технологичният Nasdaq завърши вчера с 8.6% под рекордното си затваряне през септември.

„Когато започнат да се пробиват трендови линии, когато започне да затваря индексът под 200-дневната си средна, когато индексът се понижи под 50-седмичната си средна величина, когато индексите отварят по-високо и затварят при най-ниските си стойности за деня и индикаторът VIX се повиши, това показва, че пазарите искат да се понижават и да си по-малко дълъг може би е най-добрата позиция“, коментира Гартман.

Гартман заяви, че в момента е извън пазара, като над 80% от средствата му са в кеш и краткосрочни облигации.

Специалистът посочва слабостта на щатския долар като друг негативен знак за щатските пазари.

„Не знам каква е причината, но е много притеснително да видим доларът да се движи толкова бързо и да поевтинява при такива темпове“, коментира още Гартман.

Според Гартман акциите не са атрактивни в момента.

„В момента единственото място, където се чувствам комфортно, са страничните линии и това да имам злато, но не в доларово изражение“, допълва още Гартман.