Натрон е солено езеро в северната част на Танзания. То се намира близо до границата с Кения, североизточно от кратера Нгоронгоро.

Сгушено между вулканични хълмове и дълбоки кратери, то е разположено на 600 м над морското равнище - и е едно от най-алкалните в света.

Езерото се подхранва от река Евако Нгиро, както и от богати на минерали горещи извори. То е доста плитко – с по-малко от три метра дълбочина, която варира в зависимост от сезона.

Поради високите нива на изпарение водата оставя след себе си високи концентрации на сол и други минерали, особено натриев карбонат. Това създава един от най-невероятните пейзажи, които могат да се видят в Танзания.

Езерото е с удивителни цветове. През сухия сезон водите му се оцветяват в червено, оранжево и розово от цианобактерии. Бреговете му пък са бели заради отложената при изпаренията сол.

Вижте още: Тюркоазеният рай за розово фламинго

Високата температура (до 41° C) и високото съдържание на сол не позволява в Натрон да живеят много живи същества.

Въпреки това бреговете му са важно местообитание за птици фламинго, а във водите му живеят ендемични водорасли, безгръбначни и дори видове риба, която може да оцелее в малко по-солена вода.

Красиво оцветени води, в съчетание с фламингото, чийто брой често надхвърля 2.5 милиона, прави езерото желана дестинация за туристи и фотографи, които не се плашат от горещия и сух климат в района.