Лондон е изпреварил Хонконг като града с най-скъпи нови луксозни имоти в света, чиято цена вече достига рекордните 21 600 паунда (34 900 долара) на кв. м .

Цената на новите жилища, построени в централните райони на Лондон, е нараснала с 16% за последната година, според доклад на CBRE.

Според индекса, следящ цените на новите луксозни имоти, Хонконг и Ню Йорк се нареждат на второ и трето място, като там цените на луксозните имоти възлизат на 33 900 долара на кв. м и 31 300 долара кв. м, респективно.

Според CBRE, големият дисбаланс между предлагането и търсенето в Лондон е основният фактор за покачващите се цени. Населението на града се е увеличило с 1 милион души от 2004 г., пише Telegraph.

За сравнение, населението на Ню Йорк остава без промяна.

Хората подценяват този дисбаланс, според CBRE. При увеличение на населението с 1 милион души за същия период са били построени едва 200 000 души. Така на всеки пет души се пада по едно жилище, което оказва сериозно влияние върху цената.

Цеите на луксозните имоти в световен мащаб са нараснали с 9% през последната година, в сравнение с ръст от 16% в Лондон.

Освен чуждестранните купувачи, според доклада на CBRE, британците също са се активизирали и вече стоят зад 52% от сделките в Лондон.

През последните 30 години цените на имотите в Лондон са скочили с 231%.

От CBRE прогнозират, че луксозните жилища в централната част на Лондон ще поскъпнат с 30% в следващите пет години, въпреки приказките за имотен данък и за традиционния негативен ефект върху пазара от страна на изборите.

От имотната агенция Strutt & Parker обаче отчитат 27% спад в броя на продажбите в луксозните райони на Лондон като Кенсингтън, Челси, Нотинг Хил, Белгрейвия, Мейфеър, Найтсбридж и Фулъм.

Това потвърждава редица данни напоследък, които предполагат, че след година на бърз растеж на цените, пазарът на луксозни имоти се успокоява в краткосрочен план.