Натискът върху пазара отслабна и като следствие на това оборотът, като изключим няколкото пакетни сделки, стана отново символичен, коментира специално за Profit.bg Явор Спасов, мениджър "Бизнес развитие" в БенчМарк Финанс. Освен спада на волатилността и активността на пазара, върху графиката на SOFIX бихме могли да открием още няколко индикации за изчерпване енергията на текущия низходящ импулс.

Миналата седмица индексът SOFIX се стабилизира около 510 пункта, в зоната на обхват на психологическата подкрепа 500 пункта. Във вторник сесията приключи във формацията “Hammer”. Последва двудневен ръст и индексът в момента е на линията на текущия низходящ тренд.

Ако тази седмица индексът SOFIX приключи на зелена територия, което най-вероятно ще стане, ще имаме бича кендъл формация и на седмичната графика. Затваряне на пазара над низходящата тенденция ще завърши сигнала и бихме могли да очакваме възходящо движение поне към 530 пункта, където се намира първата съпротива на пазара.

Ако и днес завършим на зелена територия, наличието на вакуум на предлагането ще стане очевидно, което е предпоставка за бързо поскъпване на цените.

За приключване на корекцията, започнала в началото на лятото, ще можем да говорим при изход на SOFIX над тренд линията през върховете от 29 май и 4 септември, която съвпада с тримесечната изгладена стойност на индекса и в момента се намира именно около 530 пункта. Ръст над 530 вероятно ще отключи възход към 590, откъдето започна корекцията.

Разбира се, локалните рискове пред нашия пазар все още са налице – неадекватно решаване на казуса КТБ, нестабилно правителство и газова криза. Реализирането на някой от тях може да развали начертания оптимистичен сценарий.

Негативният сценарий е спад на SOFIX под 500 пункта, което вероятно ще отключи още една низходяща вълна към следващата значителна подкрепа при 460.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции