Доларът поскъпна до най-високото си ниво от близо седем години спрямо йената на фона на спекулациите, че Федералният резерв е все по-близо до вдигане на лихвите, докато в същото време Централната банка на Япония и Европейската централна банка увеличават стимулите.

Щатската валута поскъпна спрямо всичките 16 най-търгувани валути, без една, преди очакваните през тази седмица данни, които, според икономистите, ще покажат, че производството в САЩ бележи ръст, а работодателите са увеличи заетостта.

Еврото падна до двегодишно дъно спрямо долара преди срещата на ЕЦБ през тази седмица. Австралийският долар отчете най-големия си спад от три седмици, след като стана ясно, че броят на разрешителните за строеж пада с най-много от юли 2012 г., а ръстът на китайското производство се забавя.

Доларът поскъпна с 0.4% до 112.73 спрямо йената, след като преди това докосна 112.99, което бе най-високото ниво от декември 2007 г. Щатската валута се оскъпи с 0.3% до 1.2484 спрямо еврото, след като поскъпна до 1.2440, което бе най-високото ниво от август 2012 г.

Йената остана почти без промяна на ниво от 140.73 спрямо еврото. Финансовите пазари в Япония са затворени заради празник днес.

Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на долара спрямо 10 други основни валути, нарасна с 0.3%, до 1 083.83 пункта, и върви към най-високото си ниво на затваряне от юни 2010 г. Индексът се повиши с 0.9% през октомври, отбелязвайки ръст в четвърти пореден месец.

Индексът на производството на Щатския институт за управление на доставките вероятно се е понижил до 56.2 пункта миналия месец, в сравннеие с 56.6 пункта през септември, според осреднената прогноза на икономисти. Стойност на 50 пункта е индикатор за ръст. Прогнозите на икономистите също така са, че безработицата в САЩ е останала на ниво от 5.9%, което е най-ниското от юли 2008 г.

Индексът, следящ индустрията на услугите в Китай, отбеляза спад до деветмесечно дъно за октомври. Изнесени днес данни от австралийското правителство пък показаха, че разрешителните за строеж в страната са намалели с цели 11% през септември, в сравнение с август, което е най-голямото понижение от повече от две години.

Австралийският долар поевтиня с 0.7% до 87.34 щатски цента, след като падна с 0.4% на 31 октомври. Трейдърите имат малки очаквания за това, че Централната банка на Австралия ще вдигне лихвите през 2015 г. Прогнозите за утрешната среща на банката са, че основната лихва ще остане без промяна на ниво от 2.5%.

Японската валута поевтиня, след като Централната банка на Япония обяви на 31 октомври, че планира да увеличава паричната база с 80 трлн. йени (710 млрд. долара) на година, в сравнение с между 60 и 70 трлн. йени преди това. Едва трима от 32-а икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозираха точно промяната.

В същия ден Япония обяви промени и структурата на портфейла на своя държавен пенсионен фонд.