Фючърсите на суровия петрол се понижиха за пети път през последните шест дни, след като ОПЕК намали прогнозите си за търсенето на суровината и на фона на поскъпването на долара.

Търсенето на петрол от ОПЕК може да се понижи до 14-годишен минимум при ниво от 28.2 милиона барела на ден през 2017 година, според прогнози на организацията. Това би било с около 600 000 барела на ден по-малко от средното през изминалата година.

От петролния картел понижиха всичките си прогнози за търсене на петрол до 2035 г., с изключение на следващата година. Петролът също така поевтиня, след като Либия обяви, че „скоро“ ще поднови добива от най-голямото си петролно находище.

Еврото поевтиня спрямо долара, след като ЕЦБ за пореден път потвърди политиката си на стимули след вчерашното си заседание, на което запази лихвите без промяна.

„Търсенето се понижава, а предлагането нараства и сме в ситуация, при която е възможно да продължим да виждаме поевтиняване на петрола“, коментира Тарик Захир, анализатор на суровини в Tyche Capital Advisors, цитиран от Bloomberg.

“По-силният долар ще продължи да тежи на пазара. Инвеститорите продават петрола при всяко повишение, което регистрира, което до момента е било добра сделка“, допълва още специалистът.

Фючърсите на щатския суров петрол с доставка през декември се понижиха със 77 цента, или 1%, до ниво на затваряне от 77.91 долара за барел вчера. Днес ценната суровина се търгува при нива от 77.75 долара за унция.

Брентът с доставка през декември се понижи с 9 цента до 82.86 долара за барел. Търгуваните обеми са с 5% под средните за последните 100 дни. Европейският петрол се търгува с премия от 4.95 долара спрямо щатския. Това е най-ниското му ниво от 22 октомври насам.

„Едва ли ще видим поскъпване на петрола“, коментира Кайл Купър, ръководител на звеното за търговия със суровини в IAF Advisors, цитиран от Bloomberg. “Пазарът най-вероятно ще е слаб известно време. Силният долар традиционно се свързва с по-ниски цени на суровините“, смята още анализаторът.

Спадът в цената на петрола инициира сериозно поевтиняване в цената на бензина. Горивото се понижи до най-ниското ниво от 2010 година насам по-рано през седмицата.

Виж още: Бензинът в САЩ вече е по-евтин от млякото

„Ограничаване на производството от страна на ОПЕК е важно за стабилизиране на цената на петрола в момента“, според Карл Лари, директор в отдела за търговия със суровини на Frost & Sullivan. „Произвеждаме повече, а потребяваме по-малко“, коментира още Лари.