Новосъздадените работни места в САЩ през октомври са възлезли на 214 000, посочиха изнесени данни от министерството на труда. Резултатът се оказа под средните очаквания на анализаторите за 235 000 нови работни места. За сравнение през септември бяха създадени 248 000 нови работни места.

Нивото на безработица се е понижило до нова най-ниска стойност от юли 2008-ма година насам при ниво от 5.8%. Средните очаквания на анализаторите бяха за безработица от 5.9%.

За понижаване на безработицата са необходими 200 000 нови работни места на месец, смятат анализатори, като в тази насока данните са положителни.

Инвеститорите очакваха с интерес резултатите, които да им дадат по-нататъшна яснота относно потенциалните планове на Фед за периода кога да започне увеличението на лихвите в страната.

Според търговците на фючърси налице е 74% вероятност Фед да повиши лихвите на срещата си през септември следващата година.

На срещата на Фед в края на миналия месец резервът окончателно премахна стимулите за щатската икономика.

Лихвите си при рекордно ниски нива между 0 и 0.25% на година от 2008 година насам. Средните лихви по облигациите, издавани от компаниите в периферията на Европа, се понижиха до рекордно ниските 1.19% на година през тази година, докато тези на основните страни от еврозоната се понижиха до исторически минимум от 1.24%.

След резултатите доларът поскъпна спрямо останалите основни валути, като единната валута поевтиня до 1.2375 долара.

Фючърсите на щатските индекси се повишаваха минимално и сочат отваряне при нови исторически най-високи стойности.