Корпоративна търговска банка (КТБ) ще може да се продава на части, а не само като цяло предприятие. Това предвиждат промени в Закона за банковата несъстоятелност, които ще бъдат направени заедно с актуализацията на бюджета и вчера бяха приети на първото заседание на новото правителство.

Финансовият министър Владислав Горанов поясни, че това се прави "за по-лесното управление на процеса на евентуална бъдеща несъстоятелност на КТБ". Предложението е на Фонда за гарантиране на влоговете, въпреки че е внесено от МФ, изясни министърът.

Така се избягва процедурата за продажба на КТБ на търг или публична продан, коментират финансисти, цитирани от вестник "Стандарт". С промените в закона се уточнява и редът, по който бюджетните организации, чиито пари в КТБ са гарантирани с държавни ценни книжа, ще получат парите си. Срокът за това ще се определи от МС, но няма да е по-дълъг от 1 февруари 2015 г.

Нови текстове в закона са предложени и за изясняване на влоговете, сключени по т. нар. преференциални или привилегировани лихвени условия. "Идеята е преценката по отношение на това кои лица имат право и дали те са ползвали преференциална лихва се насочва към датата на квестурата, а не към датата на отнемане на лиценза", поясни Горанов.

С промените се дава възможност изплащането на защитените влогове да става през няколко, а не само през една банка.

С актуализацията на бюджета се вдига и таванът на държавния дълг, който може да бъде пуснат на международните пазари - от 3.9 млн. лв. на 6.9 млрд. лв. А таванът на държавния дълг в края на годината се вдига с 4.5 млрд. лв. до 22.5 млрд. лв.

Освен това ще се даде възможност Министерският съвет да предоставя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките заеми от централния бюджет в общ размер до 2 млрд. лв.