Това са десетте най-добри спа дестинации на Стария континент, класирани според предпочинията на потребителите на TripAdvisor.

Истанбул, Турция

Джамиите, базарите и турските бани в Истанбул може да ви държат щастливо заети с дни.

Спираща дъха архитектура, добродушен пазарлък над килим, благоговение над Джамията Султан Ахмет (Синята джамия), което се вижда от много гледни точки на града – древният Истанбул е неповторима дестинация.

Разходете се по моста Галата, спрете в Miniaturk Park, за да видите малките артефакти. И недейте да пропускате Капалъ чарши – там има хиляди магазини, докато египетският базар е ароматна находка от подправки и плодове.

Вижте още: Най-луксозните хотели в Истанбул

Будапеща, Унгария

Над 15 милиона литра вода ежедневно се изливат от 118 извори и сондажи в Будапеща.

Градът на минералните извори предлага поразителен спектър от бани - от искрящите Gellert Baths, през огромната необарокова Szechenyi Spa, до Rudas Spa – турски басейн от 16 век с оригинална османска архитектура.

"Кралицата на Дунава" е пропита с история, култура и природна красота. Вижте римските руини на музея Aquincum, площад Heroes, както и 300-метровия купол на базиликата Свети Стефан.

Бат, Съмърсет, Великобритания

Известен със своите възстановителни чудеса, Бат (баня в превод от английски) някога е дом на Джейн Остин.

Разбира се, бихте могли да се опитате да си представите този елегантен град, докато четете „Гордост и предразсъдъци“ във ваната у дома, но това съвсем няма да е достатъчно.

Една разходка из Бат е като посещение в музей на открито - с около 5000 сгради със забележителна архитектура. А след това можете да се потопите в естествените топли води на Thermae Bath Spa - едно от любимите места на келтите и римляните.

Тоскана, Италия

Етруските откриват бълбукащите води на Тоскана, а римляните определят съдбата на града като спа дестинация с изграждането на Bagni San Filippo.

Тези, които страдат от артрит и ревматизъм, задължително трябва да се потопят във възстановителните води сред маслинови горички и лозя.

Исландия

По-богата на геотермална активност, отколкото всяка друга страна, Исландия е истинска гореща изворна точка.

Около 800 горещи извори, някои от които с драматични гейзери, подправят пейзажа. Най-известният е зашеметяващата тюркоазено синя лагуна в Гриндавик, точно до столицата Рейкявик.

Андалусия, Испания

Заради мавританското си минало Андалусия е известна с фините си хамам бани.

В Кордоба е реставрирана Medina Califal Hammam – изискана баня в арабски стил от 10 век, която предлага фантастичен начин да потънете в идиличния ритъм на живот в региона.

Вижте още: Спа тайните на Париж

Баден Баден, Германия

Сгушена в подножието на Шварцвалд, тази шик дестинация е хит при спа почивките.

Първо популяризирани от римляните преди две хилядолетия, богатите на радон термални минерални извори на Баден Баден все още примамват хиляди туристи към спа дестинацията в Южна Германия.

Карлови Вари, Бохемия, Чехия

Аплодирани заради техните медицински ползи, спа къщите са изникнали в тази живописна долина в края на 16 век.

Лековитите извори са спечелили славата си като убиец на стомашни проблеми. Днешното лечение варира от акватерапия до пиене на минерална вода.

Памуккале, Турция

Девствени бели скали се извисяват над тази наскоро възродената спа дестинация с богати на калций минерални извори.

Басейнът е разположен сред красива градина и чайна в непосредствена близост. Памуккале е най-приятен, след като тълпите от лятото са си заминали, но температурите все още не са паднали.

Бавария, Германия

Една неразделна част от немската култура, термалните минерални извори са сериозен бизнес в Бавария. Здравните спа дестинации изобилстват по планинските склонове на региона.