Шестте продукта с най-голяма надценка в ресторантите
Никой не очаква храната в ресторантите да бъде с цената, на която можете да си приготвите ястието у дома. Има обаче някои блюда, от които ресторантите правят много голяма печалба, при съвсем ниски разходи.
В САЩ цената на хранителните продукти в едно ястие е около 30% от цената, на която то се предлага в ресторанта. Някои продукти обаче излизат доста по-евтино.
Вижте при кои храни ресторантите имат най-голяма надценка.
Същите продукти имат голяма надценка в ресторантите по цял свят, в това число и България, макар че точните проценти на надценка, посочени в тази статия са от изследване, проведено в САЩ:
Пица
В САЩ съставките струват 20-32% от цената, на която се продава пицата.
Тя е любима храна на милиони по света и е сред най-често поръчваните.
Някои предястия
Продуктите често струват на ресторанта под 25% от крайната цена.
Панирани сиренца или пържени картофи са често поръчвани.
Помислете си каква е цената на картофите на пазара и колко реално струва вашата порция?
Паста
Продуктите струват на ресторанта около 18% от цената
Макароните и спагетите са евтини. По-скъпи съставки се слагат в соса, но колко сос има в една порция.
В популярно софийско заведение порция Спагети Миланезе струват струват 10.50 лв. Порцията е 300 грама, от която самите спагети са основна част на грамажа.
Яйца и омлети
Цената на самите продукти струва на заведението 10% от крайната цена. Яйцата не са скъпи, приготвят се лесно.
Салатите
Шопска салата от 250 грама в горепосоченото софийско заведение струва 6.50 лв.
Най-евтино на заведението излизат салатите с айсберг.
Напитки
В заведенията за бързо хранене се продават безалкохолни от машина. Реално една напитка струва на заведението по-малко от пластмасовата чаша, в която се продава.
В заведенията в САЩ една безалкохолна напитка излиза 0.25 долара за ресторанта, а цената, на която се продава почти никога не е по-малка от 2 долара.
Големи надценки се получават и за кафе и чай.