Руският президент Владимир Путин нарече реакцията на Запада на влизането на Крим в състава на Руската федерация абсолютно неадекватна, защото не е имало нарушение на международното право. Това той направи в интервю за германска телевизия.

"Ние смятаме тази реакция за абсолютно неадекватна на това, което се случи (в Крим, бел.ред). Когато чуваме претенции по повод на това, че Русия е нарушила международното право, то това не предизвиква у мен нищо друго, освен учудване", каза Путин в интервю за германската телевизия ARD.

Крим и Севастопол станаха руски региони след мартенските референдуми, на които мнозинството от гласувалите се обявиха за излизане от състава на Украйна и присъединяване към Русия, припомня РИА "Новости". Западът не призна гласуването.

Путин подчерта в интервюто, че под международно право има предвид преди всичко Устава на ООН, международната практика и обясненията на тази практика от съответните международни инстанции.

"И още – имаме ярък и пресен прецедент – Косово", напомни президентът на РФ. Путин напомни, че за провеждане на съответните процедури по самоопределение не се изисква разрешение на централните власти, на правителствата.

"И нищо друго, освен това, което бе направено в Косово, не бе направено в Крим. Дълбоко съм убеден, че Русия не е допуснала никакви нарушения на международното право", подчерта той. В същото време Путин напомни, че никога не е скривал факта за участие на руските въоръжени сили (по време на референдума в Крим, бел.ред), но го оправда с целта "да не бъде допуснато кръвопролитие".

Въоръжените сили на Русия, разквартирувани в Крим, блокираха въоръжените сили на Украйна, но "за да не допуснат кръвопролитие и да дадат възможност на хората да изразят своето собствено отношение към това как искат да определят своето бъдеще и бъдещето на своите деца", отбеляза Путин.