Йената се търгуваше на 0.4% от седемгодишно дъно спрямо долара на фона на спекулациите, че министър-председателят на Япония Шиндзо Абе може да обяви още днес забавяне в планираното увеличение на данъка върху продажбите.

Японската валута губи 7.1% в последния месец спрямо кошница от 10 други основни влаути. Еврото скочи след понижението вчера, когато президентът на Европейската централна банка Марио Драги обяви, че стимулите за подобряване на икономиката на еврозоната може да включват и изкупуването на държавни облигации.

Новозеландският долар поскъпна преди млечния търг в страната.

Йената остана почти без промяна на ниво от 116.60 спрямо долара, след като вчера падна до 117.05, което бе най-слабото й ниво от октомври 2007 г. Японската валута се обезцени с 0.1% до 145.43 спрямо еврото. Еврото пък поскъпна с 0.2% до 1.2473 спрямо долара, след като вчера изгуби 0.6%.

Barclays Plc и Capital Economics Ltd. прогнозират, че йената ще поевтинява още. Базираната в Лондон Barclays завиши прогнозата си до 118 йени за долар в рамките на месец, в сравнение със 110 преди това.

От Capital Economics очакват йената да падне до 140 спрямо долара през следващата година.

Шиндзо Абе ще отложи с 18 месеца вдигането на непопулярния данък върху продажбите, което бе насрочено за октомври 2015 г., обявиха миналата седмица запознати източници. Той вероятно ще свика парламентарни избори на 14 декември. Абе ще обяви двете неща на пресконференция днес, според NHK.

Вчера еврото поевтиня с най-много от повече от седмица, след като Драги заяви пред Европейския парламент, че “нетрадиционните мерки”, които ЕЦБ може да предприеме, включват и изкупуването на държавни облигации.

Новозеландският долар добави 0.4% към стойността си до 79.39 щатски цента, записвайки ръст в шести пореден ден.

Трейдърите очакват признаци за това, че цените на новозеландския млечен търг се стабилизират, заявиха анализатори от National Australia Bank Ltd.

Нова Зеландия е най-големият износител на млечни продукти, а цените на пълноценното мляко на прах са паднали наполовина от върха, достигнат през февруари, на фона на нарастващото предлагане на намаляващото търсене в световен мащаб.