Норвежкият милиардер Шел Инге Рьоке, който официално е най-богатият норвежец, е отменил коледните партита в неговата компания, с което е обезсърчил хиляди, пише The Local.

Решението на Aker Solutions, която е собственост на Рьоке, се дължи на опасенията на шефовете на компанията, че празненствата ще са проява на лош вкус. Aker се очаква да освободи много служители през тази и през следващата година.

Отмяната на uоледните партита важи за всички офиси на петролната и газова компания в Норвегия.

Офисът на Aker в Абърдийн, Шотландия, пък е отменил своето коледно празненство от "състрадание" към хилядите си норвежки колеги, засегнати от съкращенията, информира Aberdeen Press and Journal. Близо 2 000-те служители на компанията в Шотландия също са били изненадани.

От Aker посочиха като причина за това стотици души да загубят работата си спада на норвежкия пазар за "поддръжка и модификации".

Говорител на Aker Solutions е заявил пред Press and Journal: “Отменихме коледните партита през тази година в знак на съчувствие към служителите, които бяха засегнати от съкращенията в Норвегия.”

Бизнес магнатът Шел Инге Рьоке, който контролира Aker, е най-богатият норвежец с лично състояние, оценявано на близо 11.8 млрд. крони (1.8 млрд. долара).