Само два месеца след своето рекордно първично публично предлагане на акции (IPO) Alibaba Group Holding Ltd. е изправена пред “най-опасния си момент,” според основателя на компанията Джак Ма.

Това е така, защото хората може би очакват прекалено от най-голямата китайска компания за електронна търговия от излизането й на борсата, казва Ма, който е известен с това, че често украсява изказванията си със спорни коментари.

Предупреждението повтаря предишни коментари на милиардера за предизвикателствата пред компанията - от това, че служителите й могат да бъдат обхванати от самодоволство и да спрат с иновациите, до това, че тя може да не успее да се възползва от възможностите на мобилната ера.

Ма насочва Alibaba към нови дейности като дигитални развлечения и здравеопазване, докато компанията се приспособява след IPO-то си, което я направи 10-ата най-голяма по пазарна капитализация.

“Дори два месеца преди IPO-то, хората не смятаха, че ние ще правим пари,” е заявил Ма по време на Световната интернет конференция в Китай. “Сега проблемът е, че хората си мислят, че сме прекалено добри и можем да правим всичко. Това е най-опасният момент.”

Alibaba набра рекордните 25 млрд. долара от IPO-то си през септември. От тогава цената на акциите на скача с 60%, а на 11 ноември, когато компанията традиционно предлага огромни намаления, бяха купени стоки за рекордните 57.1 млрд. юана (9.3 млрд. долара).