Възможно ли е инвестицията във взаимни фондове да повиши стандарта ни на живот? Да, възможно е, но следва да се има предвид, че само една малка част от фондовете увеличават вложенията ни драстично.

За какво става въпрос?

Данни на централната банка сочат, че у нас се предлагат 543 фонда, като от тях 107 са местни, а 436 – чуждестранни. Всички фондове, предлагани у нас, управляват 1.9 млрд. лв., като вложенията на домакинствата са 527 млн. лв.

Кое обаче е основното нещо, което трябва да знаем, преди да вземем решение за инвестиция в подобен фонд?

Това са таксите за управление, както и таксите и комисионите, взимани при покупка и продажба.

Справка на Profit.bg из сайтовете на местните дружества показа, че масово информацията за дължимите такси и комисиони не е посочена.

Управляващите дружества, където тази информация е достъпна, пък взимат до 4-5% под формата на такси и комисиони. (вход + управление или при обратно изкупуване и управление).

Или иначе казано, при доходност на фонда ви от 4-5% в края на годината вие ще разполагате със същата сума пари.

Да, основната препоръка за инвестиции във взаимен фонд е периодът на вложението, които трябва да е между 3 и 5 години, че защо не и повече.

Но колко от фондовете успяха да постигнат добра доходност в последните 3-5 години? А каква е вероятността да се спрете именно на най-печелившите от всичките 543 фонда, предлагани у нас?