Общо 3.7 млрд. лв. депозити от Корпоративна търговска банка предстои да бъдат изплатени, считано от 4 декември 2014 г. (четвъртък).

Накъде обаче ще се насочат тези средства? Ето и мнението на Profit.bg:

1. Ще останат в банките

Голяма част от спестяванията се очаква да останат в банките. Основната причина за това е ниската инвестиционна култура на голяма част от населението в страната ни. Въпреки понижаващите се лихви през последните години, влоговете продължават да нарастват.

Данни на централната банка сочат, че през третото тримесечие на 2014 г. три банки успяха да привлекат по над 100 млн. лв. нови депозити от населението.

Лидер по този показател е най-голямата банка по активи у нас Уникредит Булбанк - с близо 215 млн. лв., следвана от Сосиете Женерал Експресбанк, която бе посочена за най-бързо развиващата се банка в страната в доклад на Deloitte, както и Банка ДСК с по 169 и 103 млн. лв.

В челото по привлекателност за новите депозити са още Райфайзенбанк, Банка Пиреос, Централна кооперативна банка, Обединена българска банка, БНП Париба, Пощенска банка, Алианц Банк и СИБАНК.

Основният въпрос тук е дали в дните преди 4 декември ще видим промоционални лихвени нива с идеята да се привлекат поне част от посочената по-горе сума от 3.7 млрд. лв.

От Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) вече информираха, че всеки вложител може да изтегли парите си, да нареди прехвърляне на сумата в друга, посочена от него банка, или да я остави на влог в обслужващата банка.

2. Имот

Водещи агенции за недвижими имоти в страната отбелязаха, че продажбите на жилищни имоти в столицата отбелязват ръст от 15% спрямо миналата година и вече уверено можем да твърдим, че втората половина на 2014 г. ще се превърне в най-успешното полугодие за имотния пазар от началото на кризата.

Все повече купувачи подхождат към покупката на имот с нагласата, че имотите са сигурен реален актив.

3. Земеделска земя

Земята също е реален актив, чиято цена през последните години се покачи драстично. По данни на НСИ за 2013 г. земеделската земя у нас е поскъпнала с 8.6%, а според статистиката на Системата за агропазарна информация (САПИ), цената на земята у нас за периода 2000-2013 г. е нараснала с 313%.

Въпреки повишението, цената на този актив у нас е значително по-ниска дори от съседна Румъния и в пъти по-ниска от страните от Западна Европа.

4. Злато

Златото и среброто също ще отчетат повишено търсене в дните след изплащането на гарантираните депозити. Проблемът тук е, че българите ще закупят физическо злато (пръстени, гривни и др. бижута), а възможностите пред тях са доста по-големи.

В случай, че сте взели решение за инвестиции в злато, добре е да знаете, че съществуват борсово търгуеми фондове. Инвестициите в тях ще излязат по-евтино, но въпреки това ще може да спечелите, в случай на ръст в цената на благородния метал.

Останалата част пък може да вложите в посочените по-горе алтернативи, като по този начин ще диверсифицирате риска за спестяванията си.

5. Акции, валути и/или собствен бизнес

Инвестициите в акции може и да носят най-добра възвръщаемост, но пък са и най-рисковата инвестиция от посочените до момента.

В случай, че желаете да опитате, може да се обърнете към управляващо дружество, където да поговорите за възможностите за вложения във взаимен фонд. За директно инвестиране са нужни доста познания и ежедневно следене на капиталовите пазари.

В случай, че сте привлечени от възможността да търгувате с валути, е добре да се обърнете към лицензирани брокери у нас като Адмирал Маркетс и АктивТрейдс България.

Може би най-голям успех обаче ще имате в случай, че инвестирате в собствен бизнес. Успехът му ще зависи до голяма степен от вас и екипа ви, а растежът му ще може да наблюдавате ежедневно.

* Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на активи.