От месеци Бил Акман тласка фармацевтичната компания Allergan да приеме поглъщането от конкурентната компания Valeant. Акман притежава близо 10% от Allergan, а над 40% от неговия хедж фонд Pershing Square е вложен в акции на компанията.

Сега обаче сделката, която искаше Акман, пропадна, след като Allergan ще се слее с друга компания - Actavis, в сделка за 66 млрд. долара. Опитът, с който Акман се опитваше да понижи акциите на Allergan през февруари, се оказа успешен.

И след всичко случило се - трите опита за сделки за Allergan, множеството съдебни дела за опит за натиск и обвиненията за вътрешна търговия от инвеститори, близки до Акман, си мислите, че той ще загуби?

Но не, няма начин. След като сделката, за която оказваше натиск, пропадна, той, заедно с фонда му Pershing Square, ще спечелят 2.28 млрд. долара. Това, дами и господа, е прекрасен пример за поговорката „Ези - аз печеля, тура - ти губиш".

И така, при всяко едно положение Бил Акман печели. Той помага на Valeant да пусне оферта за изкупуване на акциите, Allergan отказват. Следва втора оферта, с по-добри показатели, но Allergan отново отказват.

Поставени под напрежение от инвеститорите си и от неконкурентните начини на Valeant да постигне целите си, Allergan намира трета компания, която да я закупи и да инвестира дори още повече. Акман, който има инвестиции във въпросната компания, печели при всички случаи.

Ако повярвате, че Valeant трябва да действа светкавично, за да придобие друга компания - от миналата седмица Акман притежава 10% от акциите на Zoetis - друга фармацевтична компания, която може да стане цел на Valeant.

И така можем да очакваме, че Бил Акман отново ще спечели от сделката.