10-15% от блокираните 3.6 млрд. лв. по защитените влогове в КТБ, които ще се изплащат от 4 декември, няма да останат в банките, а ще влязат в потреблението.

Прогнозата направи депутатът от БСП Петър Кънев в бюджетната комисия преди дни. Това ще съживи потреблението и ще увеличи приходите от ДДС, категоричен бе Кънев.

Финансовите експерти са разделени на две по въпроса за това къде ще отидат тези пари. Едни смятат, че банковата паника от лятото, в съчетание с рекордно ниските лихви по депозитите в момента (малко над 1%) ще накарат повечето хора да пренасочат спестяванията си към други инвестици, извън депозит в банка. ;

Други експерти са на противно мнение - според тях българинът е консервативен, а инвестиционните възможности пред него не са много, затова повечето пари щели да си останат в банките.

Повечето банкери прогнозират, че 2/3 от финансовия ресурс в КТБ ще останат в системата, а останалите 1/3 ще емигрират, пише вестник "24 часа".

По неофициална информация 50% от хората с гарантирани влогове имат в сметките си средно около 1000 лв. Предположенията са, че те няма да са активни в търсене на нови възможности и така общо около 2 млн. лв. ще останат в банките. По-активни се очаква да са хората с влогове под 100 000 лв., по чиито сметки има общо 1.5 млрд. лв.

Най-активни се предполага, че ще бъдат "едрите" защитени вложители - със суми над 196 000 лв., които държат общо 2 млрд. лв. от гарантираните влогове. Това означава, че след 4 декември между 400 млн. лв. до 1 милиард може да се излеят в икономиката в търсене на нови инвестиции или просто да вдигнат потреблението на автомобили, черна и бяла техника, лаптопи, злато и бижута.

Очакванията са, че въведените такси, обявени от фонда за гарантиране на влоговете, няма да повлияят съществено върху избора на големите вложители.

В социалната мрежа вече се появиха и безплатни съвети как да се избегнат или намалят наполовина банковите такси. Най- често предлаганата опция е вложителят предварително да открие сметка в избрана от него банка и да нареди превод на парите си в нея.

Причината е, че първият превод през системата БИСЕРА е безплатен, но всеки следващ се таксува по тарифата на банката, където отиват сумите. През БИСЕРА обаче се прехвърлят само до 100 000 лв.

Mинистърът на вътрешните работи Веселин Вучков призова хората да не теглят парите си от КТБ още първата седмица. "Очевидно е, че струпването на толкова много хора, които теглят 200 000 лв. в брой създава благоприятни условия за престъпления, но ние сме взели превантивни мерки", заяви министър Вучков.