Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев призова правителството и парламента на България да спази своя съюзнически ангажимент и да не намалява и без това орязания бюджет за отбрана.

"Поели сме ясен ангажимент пред съюзниците. Казали сме, че бюджетът за отбрана няма да се реже повече. Напротив, той ще бъде поне на нивата от изминалата година и плавно и постепенно ще се подобрява. Това е важно, защото средата за сигурност се промени драстично и драматично", заяви президентът.

В отговор на въпрос дали ще настоява за повече пари за отбрана, държавният глава коментира:

"Аз настоявам България да спази ангажимента, който е поела, нищо повече. Ангажимент, който е съюзнически. Това означава, че просто ние работим за това да се има доверие към българската държавност.

Когато се даде дума, тя трябва да се изпълни. Не искаме повече пари, но ясният ангажимент е: да не се намалява повече бюджетът на отбраната на нито една от 28-те държави – членки на НАТО."

Тази седмица държавният глава ще се срещне с премиера Бойко Борисов, с когото ще обсъди бюджета на Министерството на отбраната, припомня БНР.

Плевнелиев участва в тържественото отбелязване на 123-тата годишнина от създаването на Военномедицинска академия.