Бившият вицепремиер на България Симеон Дянков и известният шведски икономист Андерс Ослунд са съставители и редактори на „Голямото прераждане. Уроци от победата на капитализма над комунизма”. Книгата събира анализи на водещи политици и реформатори и е първият по рода си обобщен поглед върху икономическите преходи след края на комунизма. Премиерата й е на 3 декември във Вашингтон.

Двадесет и пет години след началото на промените в Източна Европа излиза сборникът The Great Rebirth. Lessons from the Victory of Capitalism over Communism (Голямото прераждане. Уроци от победата на капитализма над комунизма) под редакцията на бившия български вицепремиер Симеон Дянков и шведския икономист Андерс Ослунд. Двамата съставители хвърлят светлина върху процесите в бившия комунистически блок през последния четвърт век и анализират степента на успех на реформите в различните страни.

„Голямото прераждане” ще бъде представена за първи път пред публика от Лешек Балцерович, Дянков и Ослунд в института по международна икономика „Питърсън” във Вашингтон на 3 декември, сряда, от 12:15 ч. местно (19:15 ч. българско) време.

Книгата дава първата по рода си ретроспекция на преходите от планова към пазарна икономика и извършените реформи след края на комунизма в Източна Европа. Историите на промените в различните държави са представени от водещи политици и реформатори – участници в събитията.

Бившият премиер и президент Вацлав Клаус е автор на текста за прехода в Чехия, статията за Полша е от Лешек Балцерович, за Естония - от бившия премиер Март Лаар. Промените в Словакия са разгледани от Иван Миклош, в Унгария - от бившия финансов министър Лайош Бокрос, в България - от Симеон Дянков.

Ректорът на New Economic School анализира и микроикономиката на преходите в региона. Сред авторите в сборника са също директора на Центъра за европейски политически изледвания Даниел Грос и професора в Женевския международен институт Чарлз Виплош.

Според изводите в „Голямото прераждане”, успешните реформи в Източна Европа са дело на политици-визионери, които не се страхуват да предприемат ранни, радикални и едновременни промени с бързи стъпки. „В книгата търсим отговор защо реформите бяха успешни в някои страни, а в други не”, казва Симеон Дянков. "И най-краткият отговор го даде Март Лаар: да отлагаш означава да се провалиш”.

В текста си за България Дянков анализира прехода от 1989 до 2013 г., като разглежда трите вълни на реформи – при правителствата на Димитър Попов, Иван Костов и Бойко Борисов, последвани от периоди на застой или връщане назад.

Според бившия финансов министър никоя друга източноевропейска страна не е имала толкова колеблив път в започването и спирането на необходимите структурни промени. Дянков смята, че най-голямата грешка на прехода у нас е липсата на лустрация в първите години след падането на комунизма и търси причините за бавния напредък в запазеното влияние на старите тайни служби.

Бившият вицепремиер определя два фактора, които могат да мотивират реформите у нас: натиск от ЕС и негативните демографски тенденции в страната, които носят риск за трайна икономическа нестабилност.