Павел Дуров, който често е наричан "Руския Марк Закърбърг" след като социалната мрежа, която създава, е по-популярна от Facebook в Русия, напуска родната си страна през април.

Той твърди, че го е направил отчасти, защото правителството е засилило намесата си в неговата социална мрежа „В контакте“.

В интервю за New York Times Дуров споделя, че за първи път е започнал да мисли за бягство от Русия през 2011 г., когато екип от руските специални части се появил въоръжен на входната му врата, след като той отказал да закрие профили в мрежата на политици от опозицията. Той не отворил вратата, но те останали там повече от час.

"Изглежда искаха да разбият вратата," казва Дуров.

Два дни по-късно Дуров осъзнава, че близки до президента на Русия Владимир Путин са купили 48% от неговата компания, въпреки факта, че той е имал правото на първи отказ.

Така приближени до Путин са контролирали около 88% от компанията, според Quartz. След като правителството се опитва да го накара да публикува данни за лидерите на украинските протести (той отказва), Дуров решава да продаде останалия дял в собствената си компания през декември.

Той отказва да спомене точна сума, но по това време се смята, че делът се е оценявал на няколкостотин милиона долара.

Дуров, който по убеждение е либертарианец, споделя, че е наясно с начина, по който Путин гледа на интернет и как е започнал да отрязва Русия от останалата част от дигиталния свят.

"Тъй като аз вярвам в свободния пазар, за мен е трудно да разбера в каква посока върви страната в момента", казва Дуров.

В момента той работи по чат приложение на име Telegram.