Изпълнените сте с енергия и желание за творчество. Въпреки това умът ви не може да роди нито една истински творческа идея?

Няма значение дали сте писател, артист, инженер, механик или професионалист в друга сфера от живота. Блокирането покосява всекиго.

Когато това стане, можете да използвате няколко начина за променяне на ситуацията, като създадете същински басейн от идеи.

Как да рестартирате мозъка си така, че да измисляте истински творчески идеи?

В безплатно онлайн видео, озаглавено "50-минутният откривател на фокус", маркетинговият гений Дийн Джаксън разкрива прекрасна техника: дневник с празни страници, върху които започва да пише. Това е всичко. Просто се оставете на течението да ви води.

Въпреки че Джаксън не го споменава във видеото, в моменти, в които дори един ред не излиза изпод химикала ви, пишете собственото си име. Напишете го отново и отново, докато не започнете да измисляте нещо друго.

Доверете ни се. Това не е лудост. А страхотен начин да се докарате до такава скука, че да излезе нещо наистина творческо. Предизвикваме ви да опитате и да напишете името си повече от 5 пъти. Със сигурност ще ви хрумне нещо друго, уверяваме ви.

Друг вариант е да драскате по белия лист или да си рисувате нещо. Целта е да разтоварите ума си. Изпразнете мисълта си, създавайки място за новите идеи.

Станете генератор на идеи

В „Избери себе си!” Джеймс Алтъчър дава брилиантна идея, която всеки от нас може да използва. Всичко, което трябва да направите, е да пишете по 10 идеи дневно.

Първоначално може да ви се стори трудно да измислите 10. Ако стане така, напишете поне една. На следващия ден се напрегнете да измислите две. Преди да се осъзнаете, ще сте събирате по 10 идеи дневно. Скоро след това идеите ще текат сами. Ще разполагате с повече идеи, отколкото можете да използвате.

Най-хубавото е, че в моменти, когато не разполагате с химикалка, за да запишете идея, можете да използвате диктофона на телефона си.

Записвайки идеите си чрез диктофон, ще се научите да мислите творчески на глас. Мозъкът ви ще започне да прави връзка между говоренето и генерирането на идеи. Това умение е много ценно при бизнес срещи и дори в ежедневни разговори.

Вижте още: Най-богатите изобретатели

С времето ще натрупате хиляди идеи. Те наистина ще ви помогнат да бъдете по-креативни отвсякога.

Разбира се, повечето от идеите са странни. Някои от тях нямат смисъл. Други не могат да бъдат използвани извън рамките на роман или филм. Но това няма значение. Същността на упражнението е да накара мисълта ви да тече. В такова състояние ще разполагате с мощен талант.

Запишете на лист сънищата си

Всяка сутрин, след като се събудите, запишете поне един от сънищата си. Можете да напишете разказ или просто кратко описание на сънуваното.

Ако не можете да си спомните какво сте сънували, напишете кратък разказ. Просто започнете с думите „Имало едно време...” и продължете да измисляте нататък.

Ако нищо не ви идва наум, знаете какво да направите. Точно така: започнете да пишете името си – отново и отново, докато умът ви не започне да тече в друга посока.

Ако сте блокирали, това състояние няма да продължи още дълго. Правете упражнения няколко дни и скоро ще започнете с лекота да си спомнят сънищата си. Дори може да забележите, че вече по-ясно разбирате сънищата си. Когато това стане, ще окриете нови и неочаквани пътища за творческо развитие.

Направете си лексикон

Звучи старомодно, но късането на картинки и фрази от списания и вестници и събирането им в лексикон може да стимулира мощно креативността ви. Самата му направа е творческа по същността си, тъй като селектирате неща, които ви правят впечатления по всяко време на деня. Преглеждайки лексикона по-късно, използвайте способностите си да анализирате.

Употребете дежа ву

Вероятно няма човек, който да не е преживявал дежа ву. Но колко от нас са го записвали? Това, което е ценно в упраженението, е, че разполагате с възможността да анализирате парчетата от реалността, които се събират, с цел да разберете преживяването си.

Разчупете моделите

Няма нужда да чакате дежа ву да ви се случи. Можете да го изиграете. Как? Като направите 20 крачки назад и отново извървите пътя си напред. Вървете в кръг в парка или друго място по избор. Влезте в магазин, който никога не е привличал интереса ви. Поне разгледайте какво има.

Направете осъзнатите решения по-креативни

Всички идеи, които досега измислихте, са страхотни. Но могат да станат още по-страхотни. Като вземете решението да бъде човек с истински творчески идеи, вие ще настроите въображението си за действие.

Напишете на лист решението си или го запишете с диктофон. Наистина се фокусирайте върху намерението си да бъдете творчески.

Какво следва? Започнете с първия списък от 10 идеи. Направете така, че осъзнатото решение да върне спомените ви за сънищата. Утре сутринта е вашата първа възможност да започнете да градите навик.

Най-хубавото нещо от тук насетне е, че с всяка малка стъпка напред ще ставате още по-креативни. А колкото по-креативни сте, толкова по-креативни ще ставате. Само продължавайте да се упражнявате!