Хората постоянно ме питат в какво да инвестират, а аз винаги отговарям по един и същи начин. Казвам им: Не слушайте мен – не слушайте никого.

Начинът, по който човек може да стане успешен инвеститор, е като инвестира само в това, за което самият той има големи познания, казва милиардерът инвеститор Джим Роджърс, цитиран от Business Insider.

Всеки знае по много за нещо. Коли, мода, каквото и да е – все знаете много за нещо. Ако не знаете за какво знаете много, просто отстъпете крачка назад и погледнете ежедневния си живот.

Когато чакате при лекаря, какви списания четете, за да убивате времето? Когато пуснете телевизора, какви програми гледате? Скоро вероятно ще разберете какви са вашите истински интереси и за какво наистина имате широки познания.

Сега вече сте готови да станете успешен инвеститор. Ако сте запалени по колите, четете всичко, което можете да прочетете за автомобилната индустрия. Така ще знаете, когато е на път да се случи нещо, което представлява голяма положителна промяна.

След това започнете да следите темата. Четете повече за всичко, което можете да намерите. Може би се разработва нова инжекционна система, която е по-добра и по-евтина от тези, които се използват в момента и знаете, че когато започне нейното производство, тя ще вземе голям дял от пазара.

Вижте още: Няколко вдъхновяващи цитата от най-великите инвеститори

Може да е нещо като нова магистрала. Може би хората ще могат да шофират на някое място, докъдето преди това не се е стигало. Може би там със сигурност ще отворят нови хотели или търговски центрове. Фундаменталната стратегия е следната: придържайте се към това, което знаете и разширявайте знанията си.

Ако някой ви се обади и каже „Господи, има някакъв страхотен нов компютърен процес“,... игнорирайте го. Вие не разбирате нищо от компютри. Колите са това, от което разбирате.

Концентрирайте се върху това, което знаете и върху евентуалните промени, които забелязвате – вие ще забележите евентуална голяма промяна много преди аз да го направя или преди някой на Уолстрийт да го направи, защото колите са вашата страст, те са това, за което четете постоянно.

Научете се да мислите с подходящите термини; това е нещо ново; това е нещо различно; това е промяна в посоката. Всичко ново или различно води до последствия в бъдеще.

Трябва да се научите да мислите различно. Ще знаете преди когото и да било на Уолстрийт кога нещо добро се случва. Ще знаете също така кога да продавате, защото ще виждате преди всички, че голямата промяна, която сте забелязали преди няколко години, започва да се обръща – някой създава по-евтин продукт, конкуренцията се засилва.

Да кажем, че сте направили това. След 10 години сте увеличи парите си десеторно. Тогава е времето, когато сте най-уязвими. Мислите си: Трябва да намеря нещо друго. Трябва да го направя пак. Това е чудесно. Това е толкова лесно.

Това е голямата грешка, която хората правят.

Периодично идва време, когато да не правиш нищо е най-добрият курс, по който можеш да поемеш.

Повечето успели инвеститори всъщност не правят нищо през по-голямата част от времето. Купили сте едни акции преди 10 години и не сте правили нищо в следващите 10 години – не сте правили нищо друго, освен да следите какво се случва, нищо друго, освен да следите за промени.

Така се правят пари.