Фед направи ранен коледен подарък на финансовите пазари, като се ограничи от намаляването на стимулите. Това инициира нови рекорди за щатските индекси, както и поскъпване на металите и златото.

Цената на златото отбеляза значително повишение до нива от 1 365 долара за унция, а темата за посоката на благородния метал отново стана изключително актуална.

Според инвеститора Джим Роджърс златото загуби блясъка си и статута си на „остров на сигурността“ и може да поевтинее до 900 долара или 1000 долара в следващите една-две години.

В дългосрочен план обаче нещата далеч не са толкова лоши за златото, като според Роджърс металът ще поскъпне значително над 1 900 долара, превишавайки рекордната си стойност от 1 920 долара за унция, постигната през септември 2011 г.

Причината за това поскъпване ще са значителни валутни обезценки по света. Всяка централна банка по света печата много пари.

Като към това се добави война, хаос и улични протоести, в съчетание с падане на правителства и ще се получи рецептата за подобни нива на благородния метал, смята Роджърс, цитиран от изданието Daily Ticker.