Бюджетът за догодина е без реформи и с раздут дефицит. Така икономисти определиха финансовата рамка на държавата и представиха алтернативен бюджет.

Българинът работи повече от половин година за държавата. Сметката за 2015 г. ще е по-солена. Изчисленията на Института за пазарна икономика показват, че всеки българин ще извади от джоба си близо 4600 лева, за да се покрият разходите на държавата като здравеопазване, администрация и транспорт.

Имаме и все повече заеми за плащане - ако миналата година дълговете на човек бяха 2500 лева, сега сумата е близо 3500 лева. Ако в сметката останат само работещите българи, тя става двойна, посочва bTV.

Най-много плащаме за пенсии, социални помощи и обезщетения - една трета от сметката към държавната хазна е именно за това. Лихвите по стари дългове всъщност са повече от разходите за култура, спорт и наука, взети заедно.

Според икономистите ръстът на минималната заплата и осигурителните прагове допълнително натоварват бизнеса и застрашават работните места на хората без квалификация. Те настояват поне в образованието реформата да не се отлага и още догодина да има промени в закона за средното образование.

Икономистите са изчислили, че през 2015 г. България може да свие дефицита под 2%, като създаде повече стимули за плащане на данъци и осигуровки и ореже разходите за администрация. За да се раздвижи на икономиката, ще помогне отпадането на данък „Лихва”, намаляването на налога за едноличните търговци и спирането на административното увеличаване на минималната заплата.

За да има повече пари и в регионите, икономистите предлагат една пета от плоския данък, който така или иначе плащаме, да следва личната карта и да се връща в съответната община.