Банковите депозити са една от предпочитаните алтернативи за парите на гражданите и домакинствата. Какво предвиждат икономисти и банкери за лихвите по влоговете през 2015 г.?

„Налице е трайно намаление на лихвените нива", заяви Лъчезар Богданов, управляващ партньор в Индъстри Уоч, вчера по време на икономически форум, проведен в София. Спадът при лихвите по депозитите и кредитите за последната 1 г. е около 1 пр. п.

„Очакванията ми за 2015 г. са, че лихвите по депозитите ще продължат да се понижават", заяви главният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов.

В комбинация с известно отслабване на дефлационния натиск, би трябвало това да позволи на реалните лихви по депозитите да намалеят.

Това е от ключово значение за българската икономика, тъй като това ще помогне да се редуцират част от стимулите за спестяване и с това би трябвало да помогне да се редуцира нормата на спестявания спрямо високите нива, които наблюдаваме в момента.

Това би представлявало и стимул за потребителските разходи на домакинствата, смята Павлов.

Лихвите по депозити и кредити ще вървят надолу в следващите месеци, прогнозира главният изпълнителен директор на СиБанк Петър Андронов преди седмица по време на конференцията „Банкова стабилност".

„За четири години лихвените проценти по депозитите се понижиха с около 250 базисни точки, което е 2.5% , а по кредитите - с около 230-240 базисни точки, или 2.3-2.4%", отбеляза Андронов.