Интервю с Параскева Руменова - маркетинг мениджър, Провидент Файненшъл България

Какви са наблюденията ви върху потребителите в предпразничните седмици – увеличава ли се търсенето на кредити или по-скоро няма разлика?

Добре е известно, че около Коледните празници хората харчат повече. По-голямата част от българите използват и свои спестявания, за да се справят с голямото празнично пазаруване. В този случай е най-добре, ако разполагаме с достатъчно добра заплата, за да покрием допълнителните декемврийски разходи без ненужни ограничения.

Въпреки това наблюдаваме ясно изразен ръст на краткосрочните потребителски кредити, с които потребителите осигуряват доброто прекарване на празниците. По наши наблюдения по-скоро са изключение хората, които са по-сдържани и се ограничават до текущата си заплата.

За какво най-често хората търсят кредит по празниците?

Коледа и Нова година има специално значение за съвременните българи. Това е моментът, който споделяме приятни моменти с нашите близки, задължително е да зарадваме децата около нас и още по-задължително е да „отворим нова страница“ в нашия живот по красив начин, за да ни върви през цялата година.

В този контекст, нашите клиенти взимат кредити основно за подаръци за близките, както и за организиране на празничната вечер. В зависимост от доходите и стила на живот, имаме клиенти, които харчат за пътувания и ваканции, но на този етап те са значително по-малката част.

През зимните месеци имаме и редица допълнителни разходи, които са по-тривиални – зимни гуми, по-високи сметки у дома, зимни дрехи за децата. Когато планираме бюджета за празниците, препоръчвам да не се забравят тези разходи, защото те трябва да се направят и така или иначе намаляват празничния бюджет.

Какво ще посъветвате потребителите, които търсят кредити за празниците?

Независимо дали става дума за празници или не, златно правило е доброто планиране. Ако започнете по-отрано, ще имате повече време да откриете по-подходящите и изгодни неща за празниците.

Направете списък от покупките (за подаръци или за празничното меню) и направете сметка колко струват нещата от вашия списък. Следете вашия списък. Оставете спонтанността за празничната вечер!

Планирането от рано ще ви помогне да определите какъв допълнителен бюджет ви трябва и да изберете най-добрия вариант за малък потребителски кредит. Така ще имате повече време да изберете най-добрата оферта за кредит и да се запознаете внимателно с договорната информация, преди да я подпишете.

Ако не разбирате нещо, обърнете се директно към финансовата институция или към финансов експерт.

Винаги оставяйте „финансов буфер“, защото често се появяват неочаквани разходи, които не трябва да развалят доброто ви настроение в празничните дни.