Смятана за "най-красивата и иновативна многоетажна сграда в света", Bosco Verticale от Boeri Studio е дом за 800 дървета и 14 000 растения.

Този зелен жилищен проект се намира в италианския град Милано. По време на строителната му фаза нещата изглеждат прекалено хубаво, за да са истина.

За щастие, двете супер-структури вече отвориха врати за първите си обитатели и резултатът е невероятен – силуетът на сградата е в целия си блясък с неговите "вертикални гори".

Проектът спечели International Highrise Award за 2014 г., а членовете на журито се съгласяват, че той може да бъде прототип на бъдещите сгради на града.

Вижте още: Най-голямата панелка в света

"Вертикалната гора е израз на човешката потребност от общуване с природата. Това е радикална и дръзка идея за градовете на бъдещето и без съмнение представлява модел за развитието на гъсто населени градски райони и в други европейски страни“, смята президентът на журито.

Проектът се състои от две озеленени кули, които разполагат със 113 апартамента, всеки от които предлага просторен изглед към града. Слънчевите панели допринасят за енергийната ефективност на сградите, а отпадъчните води от комплекса се пречистват и се използват повторно за напояване на растенията.