Малдивите изглеждат като малко парче от рая на земята. Вълните на океана лениво галят скута на неопетнени пясъчни плажове, идеални за релаксация под безоблачното небе.

Стотици хиляди туристи от цял свят посещават почти половината от населените острови на архипелага, за да се потопят в красивите му околности на фона на очевидно незасегнат природен разкош.

Недалеч от луксозните стаи на най-разглезените туристи облаци дим и планини от боклук доминират пейзажа. Островът Тилафуши е ярко и шокиращо напомняне, че дори и в рая съществуват кътчета от ада.

Повече от 300 хил. кг боклук се изхвърлят върху острова дневно, с което атмосферата се пълни с рояци мухи и прах. Части от тези отпадъци се изгарят, а изпаренията могат да се видят от столицата на Малдивите - Мале.

Около 150 работници от Бангладеш са натоварени с обработката на купищата боклук, в които търсят елементи, полезни за техните работодатели. Този тежък труд в потенциално токсични условия може да бъде причина за проблеми с дишането и рак.

Вижте още: 4 неща, които трябва да знаете за Малдивите преди да отидете там

Бунището не съществува до 1992 г., когато земята е рекултивирана, за да се обработва боклукът, идващ от Мале. Градът, който се намира само на 4 км от Тилафуши, е невероятно претъпкан, с повече от 103 000 жители, живеещи в район, обхващащ само 6 кв. км.

Местни власти и природозащитници търсят решение на проблема с отпадъците на Мале - засега безрезултатно.