Индексите S&P 500 и Dow Jones Industrial Average регистрираха в сряда най-сериозното еднодневно увеличение за тази година, оставяйки настрана притесненията за поевтиняването на петрола и дефлацията в световен мащаб, след като Федералният резерв се изказа обнадеждаващо след двудневната си среща.

Акциите бяха отбелязали значително повишение още преди срещата, след като валутният пазар и ценните метали се успокоиха след двете изключително волатилни предишни сесии.

Впоследствие индексите скочиха в резултат на изявлението на Фед, в което се използва израза „Значителен период от време“, което инвеститорите изтълкуваха като знак, че от Фед могат да „бъдат търпеливи“ относно първото увеличение на лихвените нива.

По време на пресконференцията председателят на Фед Джанет Йелън се изказа оптимистично за икономиката, но отбеляза, че все още има нужда от подобрение.

Тя каза, че инфлацията върви под очакваните от Фед два процента, но се надява да се нормализира скоро. Йелън заяви още, че сривът на петрола най-вероятно е моментен.

Тонът на изявлението подсказа на инвеститорите, че Централната банка ще увеличи лихвените проценти най-рано в средата на другата година, както и това, че ще бъде и търпелива, каквато беше по време за затягане на паричната политика.

Европейските фондови пазари заличиха предишните загуби в сряда след подобрението на енергийните фирми в резултат на поскъпването на петрола.

В същото време цялото внимание бе насочено отново към руската валута, която отбеляза напредък спрямо долара в сряда след доклад, в който се казва, че Министерството на финансите е започнало да продава чужда валута в опитите си да спре спада на рублата.

Освен това Централната банка е премахнала ограниченията в банковата система за да осигури облекчения на заемодателите и да убеди руснаците да държат парите си в рубли.

Путин ще проведе годишната пресконференция в четвъртък в 9 часа сутринта лондонско време (11 ч. българско време)), а инвеститорите ще следят внимателно какво ще каже той относно кризата с руската валута, влиянието на по-евтиния петрол върху икономиката и санкциите от Запада заради ролята на Русия в украинския конфликт.

EUR/USD

Рязко понижение регистрира еврото спрямо долара в сряда. Основна роля за това изиграха изминалите политически и икономически събития. Стартът на сесията бе даден на цена от 1.2509, като мечите настроения бяха водещи от самото начало. Съществено низходящо движение бе отбелязано след 21 часа, когато бяха обявени резултатите от срещата на Федералния резерв на САЩ. Тогава бе достигнато и дъно за деня при 1.2323. Ако мечият тренд се запази занапред, първата подкрепа при 1.2243 ще бъде пробита. Финалът в сряда бе сложен на курс от 1.2341.

Подкрепа: 1.2243;
Съпротива: 1.2575; 1.2598;

GBP/USD

Паундът се срина спрямо долара в сряда. Печалбите от миналата сесия бяха напълно изгубени и двойката финишира на значително по-ниски позиции, пробивайки първата подкрепа при 1.5587. Пресичането на късата плъзгаща се средна предвещава допълнителни загуби за лирата в близко бъдеще. В такъв случай втората подкрепа при 1.5539 ще бъде застрашена. Сесията бе отворена на цена от 1.5748, а финалът бе поставен на курс от 1.5568. Мечият тренд бе водещ през цялото време, като най-ниска стойност бе отбелязана при 1.2323.

Подкрепа: 1.5587; 1.5539;
Съпротива: 1.5781; 1.5916;

USD/CHF

Доларът регистрира победна сесия спрямо швейцарския франк в сряда. Така двойката се приближи до съпротивата при 0.9815. Ако бичите настроения се запазят, тя ще бъде пробита и новата цел на валутите ще бъде нивото при 0.9971. Сесията в сряда стартира на цена от 0.9597, като възходящият тренд преобладаваше от началото до края на търговията. Връх за деня бе достигнат на курс от 0.9745, а финалната линия бе пресечена едва 17 пипса по-надолу.

Подкрепа: 0.9550; 0.9530;
Съпротива: 0.9815; 0.9971;

USD/JPY

Рязко увеличение отбеляза доларът спрямо йената в сряда. По този начин двойката се върна на нивата от началото на седмицата. Ако доларът продължи да трупа позиции спрямо азиатската валута, съпротивата при 119.87 ще бъде пробита. Сесията стартира на цена от 116.38, като биковете направляваха посоката на движение през цялото време. Особено динамична бе търговията малко преди края, когато бе достигнат връх за деня при 118.89. Финалът бе даден 29 пипса по-надолу.

Подкрепа: 115.42; 114.84;
Съпротива: 119.87; 121.82;

Отдел Международни финансови пазари
ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg
www.eurofinance.bg

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа