Руската рубла и норвежката крона се понижиха след спада на европейските индекси и петрола вчера. Индексът Standard & Poor’s 500 заличи загубата си от ранната сесия, като приключи с понижения до най-ниските си нива от седем седмици насам.

Рублата загуби 5% от стойността си, а кроната поевтиня с 1.2%, на фона на поевтиняването на петрола в Ню Йорк и Лондон.

Фючърсите на европейския индекс Euro Stoxx 50 загубиха 1.2% от стойността си, а азиатските индекси се понижиха до най-ниското си ниво от 20 октомври насам. Доларовият индекс се повиши с 0.3%.

Днес ще приключи срещата на Фед, след която ще бъде оповестено решението относно лихвите и паричната политика на резерва. И докато всички пазарни участници очакват лихвите да бъдат запазени при рекордно ниските им нива, те ще следят дали от изказването на резерва ще отпадне частта с „поддържане на ниски лихви за продължителен период от време“.

Такова действие най-вероятно ще се приеме от пазара като симптом за по-скоро от очакванията повишение на лихвите в най-голямата световна икономика.

Днес ще бъдат оповестени и данните за инфлацията в еврозоната, като нови слаби данни най-вероятно ще подхранят спекулациите за по-агресивна монетарна политика от страна на ЕЦБ.

Вчера ръководителят на Английската централна банка – Марк Карни, заяви, че забавянето на световната икономика е сериозен риск за финансовата стабилност.

“Инвеститорите трябва да започнат да вземат предвид фактора Русия и евентуален колапс на страната, което може да повлече и другите развиващи се икономики“, коментира Дейвид Ленъкс, анализатор в Fat Prophets в Сидни, цитиран от Bloomberg.

Фючърсите на щатския суров петрол се понижиха до 55.43 долара за барел, като достигнаха вчера най-ниската си стойност от май 2009 година насам, понижавайки се с 43% от пика си през юни.

Златото се търгува без съществено изменение при нива от 1 200 долара за унция с незабавна доставка.