Щатските индекси се повишиха сериозно след решението на Фед да е „търпелив“ по отношение на увеличаването на лихвите в САЩ. Водещите индекси в страната добавиха по над 2% към стойностите си, като инициираха ръст и на азиатските пазари.

Индексът S&P 500 повиши стойността си с 2%, а технологичният Nasdaq добави 2.1%.

Показателят, следящ представянето на азиатските пазари - MSCI Asia Pacific Index, добави 0.8% към стойността си. Японският Topix регистрира най-голямото си повишение от месец насам – от над 2%.

Вчера азиатският индекс затвори при най-ниското си ниво от 31 март насам, губейки 5% от края на ноември.

Петролът спря да поевтинява и се повиши, като суровината се търгува при нива от 56.90 долара за барел с доставка през февруари на щатския пазар.

Рублата спря да поевтинява и отбеляза сериозно поскъпване спрямо долара вчера, като рано тази сутрин се търгува под психологическото ниво от 60 рубли за долар.

След заседанието си вчера Фед обяви, че ще е „търпелив по отношение на времето на повишение на лихвите“, замествайки предходното си изявление за „поддържане на ниски лихви продължителен период от време“.

Настоящото ниско ниво на инфлация дава възможност на резерва да е в състояние на изчакване и наблюдение на средата, преди да вземе решение относно повишението на лихвите.

Според пазарните участници промяната в тона може да сигнализира по-скоро от очакванията повишение на лихвите.

„Азиатските пазари усетиха комфорта от ръста на щатските пазари“, коментира Ангус Глуске, управляващ директор в White Funds Management, цитиран от Bloomberg. “Това обаче не променя фундамента и фактът, че ръстът в САЩ е добър, а поевтиняването на петрола и рублата все още могат да дестабилизират пазарите“, допълва още специалистът.

Акциите на Sony Corp. поскъпнаха с 4.3% в Япония, след като студиото отмени плановете си да пусне по кината продукцията „Интервюто“ на 25 декември, довело до заплахи и кражба на данни от компанията от кибертерористи.

Филмът трябваше да разкаже за планове да се извърши атентат срещу лидера на Северна Корея – Ким Джонг Ун (както е променено името на Ким Чен Ун във филма).