Марк Спицнагел (роден на 5 март, 1971 г. ) е американски инвеститор, автор и фермер. Спицнагел е известен като мечи "Austrian" базиран инвеститор на фондовия пазар и пионер в "tail-hedging," и най-вече за неговите изключително печеливши залози върху деривати за милиарди долари при срива на фондовия пазар от 2008 г., както и твърденията, че е причинил срива на фондовия пазар от 2010 година.

Той е сред "5 мениджъри на хедж-фондове, които да следите измежду най-големите и най-смелите инвеститори на Уолстрийт" - рубрика на The Wall Street Journal.

Спицнагел е основател, собственик и главен инвестиционен директор на хедж фонд компанията с няколко милиардна долара за управление Universa Investments LP, базиран в Маями, Флорида. Спицнагел има големи китайски и близкоизточни суверенни фондове сред неговите инвестиционни партньори, като той е затворил неговите фондове на нови инвеститори.

Преди да стане хедж фонд мениджър, Спицнагел е независим pit - трейдър на Chicago Board Of Trade и ръководител на опции върху акции в потайна търговска група в Morgan Stanley в Ню Йорк, докато те не са поискали да подпише строго споразумение. Спицнагел е завършил университета в Ню Йорк и Kalamazoo College в Мичиган.

През 2008 г. фондовете на Спицнагел в Universa са отбелязали възвръщаемост от над 100%, докато индексът Standard & Poor 500 загубил над една трета от стойността си по време на глобалната финансова криза, което му е направило "цяло състояние", според The Wall Street Journal. Universa е загубила около 4% през 2009 г. и 2010 г., когато S&P 500 се възстанови с над 40%.

Спицнагел се насочва конкретно към много "тежка възвръщаемост" ( което Forbes нарича "низ от посредствени резултати, прекъсвани от време на време с невероятна година" ), което "в крайна сметка държи далеч конкурентите," езотеричен подход, който той нарича "времеви арбитраж" (за което той има прякор "Д-р Кой на хеджфондовете").

The Wall Street Journal твърди, че голяма покупка на пут опции от Спицнагел в минутите, водещи до 2010 Flash Crash, когато Dow губи над 9% от стойността си през деня, е сред основните му причинители, и за което Спицнагел беше призован от Американската комисия по ценните книжа и фондовите борси.

Докато, според The New York Times, Спицнагел се "радва на доверие в инвестиционния свят с предсказването на два пазарни спада през последното десетилетие, първият през 2000 г. и след това през 2008 г.," той от тогава е правил подобни пазарни прогнози през определен период от време.

През юли 2009 г., Спицнагел откри фонд за залог върху инфлацията, като заглавие на първа страница на Wall Street Journal гласеше "Спицнагел залага репутация върху инфлацията", след което цената на златото почти се удвои през следващите две години, като фонда на Спицнагел е направил 20% годишни печалби.

През юни 2011 г., CNBC докладваха за част от изследване на Спицнагел, който прогнозира корекция с 20% на индекса S&P 500, въз основа на "борсови оценки, поставени в рамките на 110 години от историята на фондовия пазар", и в последствие S&P 500 загуби 20% в срок от четири месеца, като фондовете на Спицнагел извлякоха между 20% и десетократни печалби.

В книгата си, "шампиони по заобиколен начин", Спицнагел се отнася до заобиколното движение на "отиването надясно, вместо да отидете наляво", и по-специално отнасящо се до австрийската икономичека концепция за заобикаляне. Спицнагел оприличава процеса си като "заобиколно движение по пътищата на живота към успеха, за разлика от преките пътища. Най-прекият път е лесен, но в крайна сметка нерентабилен. Заобиколният, непряк начин отнема повече време, но води до по-добро стратегическо предимство."

Неговите примери варират от военни текстове на Sunzi и Clauswitz, през древната китайска игра на вейци, до горска екология. Спицнагел пише, че той за пръв път започнал да разбира заобиколността от думите на австрийския диригент Херберт фон Караян :

"За момента, нека другите сами да се покосяват във Виенската битка на всички срещу всички - моето време със сигурност ще дойде и аз го чакам, спокоен и уверен." Forbes обяви книгата на Спицнагел за "една от най-важните книги на годината, или за всяка година по този въпрос."