Най-здравословноно поведение за всеки от нас е да бъде автентичен. Понякога се налага да потискаме собственото си Аз, мислейки си, че правил нещо неправилно. Твоят ум и твоето тяло знаят от какво се нуждаят.

И ако се нуждаете от напомняне защо е важно да следвате автентичността си, хвърлете поглед върху общите поведенчески модели, които често хората възприемат като негативни, а всъщност са истински здравословни.

1. Гняв
Гневът е нещо, което много от нас избягват да изразяват, но едновременно с това може да бъде много освобождаващ. Когато сме гневни, изразяването му по здравословен начин може да провокира положителна и силна промяна в живота ни.

Гневът е просто тип емоционална енергия, която се надига, когато сме сгрешили и когато са прекрачени личните границите. Тази енергия излиза от нас с цел да възвърне баланса, като премахне неудобната ситуацията, която предизвиква страдание.

Можете да се научите да приемате тази енергия и да я използвате в положителна насока. Когато ставате гневни, помислете как можете да изразите гнева си по позитивен начин, който ще направите промяна.

Именно когато отричаме гнева си и го пренебрегваме, той може да ни навреди здравословно и да изпаднем в състояние на ярост и депресия. Бъдете убедени, че здравословният гняв е налице с причина, за да бъде ваш защитник и освободител.

Вижте още: 10 изненадващо приятни неща, които ви дава гневът

2. Чувство за изгубеност
Чувстваме се изгубени, когато сме изгубили усета си за посока. Когато сме в това състояние, отдаваме повече внимание на момента и на инстинктите си. Ако сте били изгубени в голям град или в чужда страна, със сигурност ще признаете, че сте направили някои впечатляващи открития за самите себе си.

Същото е вадилно за живота. Приемайте чувството за изгубеност като пътешествие, което е важно. По време на което можем да открием много същностни за нас черти. Можем да открием непознати таланти или да срещнем приятели или врагове, които досега са били в сянка. Да бъдеш изгубен сега не означава, че ще останеш в това състояние завинаги.

3. Плач
Плачът, като гнева, е здравословен човешки емоционален отговор на създала се ситуация. Разбира се, много малко хора ще се навият да плачат през цялото време. Важно е да оценявате тези моменти в живота си, когато сълзите напират и се проронват от очите ви.

Тези сълзи могат да бъдат сълзи заради загуба или пък заради щастие. Когато плачем, помагаме на психиката си да освободи енергия, която ако задържим в себе си, се превръща в отровна и ни прави сковани.

Плачът също така „омекотява” личността ни в очите на останалите хора. Така показваме на хората как се чувстваме, че ни е грижа и че светът около нас ни влияе. Плачът не само освобождава скръбта и мъката, но дава послание на хората около нас, че сме открити и чувствителни като същества.

4. Да бъдем сами
Когато сме сами, не бива да възприемаме това състояние като негативен факт. Понякога това означава, че орязваме незадължителните социални дейности. Вярно е, че има ситуации, в които изолирането на даден човек може да бъде знак за проблем.

Но, както знаем, мнозина от най-популярните световни артисти, писатели и мислители са търсили устремено уединението. Понякога се нуждаем от това да изключим външните дразнители, за да бъдем себе си.

Ако изпитвате нуждата да бъдете сами, повярвайте на това чувство и го последвайте. Понякога разходката насаме със себе си в парка или дори пътуване извън града за няколко дни сами може да ни даде време за анализ на собствения ни начин на живот и мислене и да ни даде напълно ново разбиране за целите ни. Има случаи, в които най-здравословното нещо, което можете да направите, е да останете сами.

5. Неслушане
Неслушането на другите може да се разчете като антисоциално поведение или пък арогантност. В същото време има периоди, през които единственото, което си заслужава да направите, е да послушате собствената си интуиция и да бъдете свободни да слушате собствения си вътрешен глас. Тогава се нуждаете от по-силно вслушване в себе си и се налага да игнорирате всички външни звуци и послания.

6. Нарушаване на правилата
Нарушаването на правилата от време на време може да подобри както вашия живот, така и на тези около вас. Правилата са създадени от хора, но никой от нас не е перфектен.

Затова се доверявайте на своята собствена възможност да откривате смисъл извън правилата. Повечето открития в изкуството, науката и обществото са станали факт, именно защото инициаторите им са нарушавали правилата.

7. Непасването
Когато не пасваме, може да се чувстваме мъчително и болезнено. Особено когато става дума за тийнейджърските години, но в същото време може да означава, че сте иноватор и че притежавате нещо, което можете да предложите – а то е извън границите на установените норми.

Когато пасваме, това е така, защото нашите мисли, чувства и дори нашето въображение са в тон със същите на обществото. Когато прекрачваме границата на установените норми, можем да се поставим в ситуация, в която „да не пасваме”. Същевременно си даваме възможност да изследваме непознати тези и вярвания, които ни отвеждат до нови идеи и начини на мислене.