Със сигурност календарът ви през последните дни е изпълнен с вечери, посветени на коледни партита. Предполагаме още, че темите ви за разговор започват да се изтъркват и губите желание да повтаряте едно и също всяка вечер.

Не е толкова интересно да преразказваш какво си ял вчера по същото време, нали? Истината е, че коледните партита са случват веднъж в годината и е редно да ги използваме по най-оптимален начин. Представете си, че срещнете някого, когото бихте искали да превърнете в свой бизнес партньор или пък в истински личен приятел?

Разговорите могат да бъдат разпалени само с контакт очи в очи, чрез усмивка или с подходящ въпрос. Предлагаме ви 3 въпроса, които ще разнообразят арсенала ви от теми за разговор:

1. С една дума как бихте определили 2014 година за себе си?
През последните дни от последния месец на годината мисленето в ретроспекция е обичайно. С този въпрос вие поканвате някого да помисли и да сумира всичко, случило се през изминалата година. Този въпрос отваря много врати, тъй като отговарящият може да поведе разговора към бизнеса, към личния си живот или към нещо по-специфично за самия него.

По начина, по който партньорът в разговора отговаря, можете да научите много за него. Продължете да задавате свързани въпроси, за да допълвате историите, които слушате.

Вижте още: Опасностите на фирменото коледно парти

2. Ако Дядо Коледа може да сложи един подарък за вас под елхата, какъв ще бъде той?
В духа на коледната забава, хвърлете един такъв въпрос, дори ако пред вас стои напълно непознат човек. Често в суматохата на празника възрастните забравяме напълно детето в себе си.

Предложете на някого да се постави на мястото на детето, да изрази своя детски ентусиазъм и своето въображение относно този единствен подарък, който би искал да получи, и защо именно него. Можете да откриете общо хоби или пък да отведете разговора в напълно нова посока.

Задължително върнете жеста и споделете какво вие бихте искали да получите. Помислете за наистина желан подарък и разкрийте историята, която се крие зад него.

3. Кое е нещото, което очаквате най-много от 2015 година?
Когато даваме възможност на някого да говори за това, което обича да прави и което го вълнува, вие научавате много за това, което има най-голяма стойност за него. Отделете специално внимание на мимиките на лицето и езика на тялото, когато хората говорят за плановете си със страст и ентусиазъм.

Да бъдете добър слушател означава да можете да разчетете всички послания, които партньорът ви изпраща. Ако видите, че някой разказва за плановете си със светнали от надежда и радост очи, кажете му за тази светлина.

Когато изслушате проектите и приоритетите на другите хора, добре е да отвърнете с вашето мнение по въпроса. Можете да споделите опит или пък да дадете съвет. А също така и да им попадете ръка за осъществяването на плановете им през 2015 година.