Всеки един от нас е имал шеф, който е мразел. Ще кажем обаче нещо много важно – кошмарният шеф притежава потенциала да превърне една прекрасна работа в ужасяваща!

Картинката е следната: сдобили сте се с мечтаната си работа в компания, която харесвате. Работата ви е предизвикателна и ви удовлетворява, а компанията предлага добри бонуси и възможности за развитие.

Единственият проблем е вече споменатият ужасен шеф. Съхранете бъдещето си и своя здрав разум с помощта на следващите четири механизма за справяне в ситуации като тази.

1. Действате „като че ли”

Това е мантра, която десетилетия наред върши работа. В наши дни е добила особена популярност, благодарение на книгите „The secret” и „The law of attraction”. Може да не ни се нрави цялата концепция, но като цяло вярваме в позитивното мислете, особено на работното място.

Вместо да се фокусирате върху това, което ви дразни в шефа, действате така, като че ли имате страхотни отношения. Действайте спрямо шефа си така, както бихте го правили към човек, когото уважавате и на когото се възхищавате. С времето ще започнете наистина да уважавате шефа си, въпреки неприятните чувства от ваша страна.

2. Фокусирайте се върху представянето си

Не сте приели да постъпите на работното място, за да завързвате приятелства. Помислете за отношенията с шефа си изцяло откъм професионалния им аспект. Няма никаква необходимост да се харесвате един друг, но със сигурност и двете страни трябва да си вършат работата добре.

Вижте още: Шефове на компании, които открито признаха, че са гей

3. Не позволявайте да ви хванат в капана

Изпускането на парата с колегите в почивката може да е практика, която сближава, но също така е начин да се съсредоточите върху песимизма. Вашият проблем с шефа е ваш собствен и няма нужда да го смесвате с опита на останалите ви колеги и техните главоблъсканици.

4. Всичко е относително

Всички хора имаме своите особености. Понякога най-малки детайли в шефа може да ни карат да се обриваме. Буквално! Когато се позамислим обаче, признаваме, че всичко е относително. Има прищевки, които са приемливи, други - не толкова, и трети, които никога не бихме си пожелали.

С други думи, гледайте смело напред и не отделяйте твърде много време и нерви за малки детайли. Фокусирайте се върху изграждането на добри отношения с колегите и другите хора, които са важни за оптималното развитие на компанията. Променете перспективата си и всичко ще се нареди.