Това, че сте взели решение да купите къща, в никакъв случай не означава, че трябва да излезете навън и да започнете да правите огледи на момента. Да знаете кога да купувате е много важен фактор, ако искате да откриете точното жилище на точната цена.

В следващите редове ще разгледаме няколко въпроса, които трябва да си зададете, за да откриете сполучливо своето ново жилище.

Знаете ли какво можете да си позволите?

Преди да започнете „лова” на жилище, е необходимо да изясните колко пари можете да вземете на кредит от банката, ако възнамерявате по този начин да закупите имот. Знаейки колко пари можете да получите от кредитора, ще сте наясно в какви граници може да се движите.

С други думи, не си заслужава да правите огледи на жилища, за които ще се окаже, че нямате достатъчно средства. Това е си пълна загуба на ценно време!

Направили ли сте проучване?

Вземането на решение за покупка е стъпка, която обикновено следва, след като сте направили задълбочено проучване. Това означава не просто да разгледате какво се предлага на пазара, но и да направите анализ на собствените си нужди и желания.

Освен това трябва да обърнете внимание на жилища, които отговарят на бюджета ви. Ако купите имот, без да направите проучване, е напълно вероятно в скоро време да съжалите за решението си.

Вижте още: Как да определите да купите или да наемете имот?

Взехте ли предвид кое време на годината е?

Пролетта и лятото са най-активните сезони за закупуване и продаване на имоти. Поради тази причина вероятно ще обмислите варианта да пристъпите към покупка през есента и зимата, тъй като тогава търсенето е по-слабо.

Ще разполагате с предимство, когато дойде време за пазарене с продавача.

Четете още: Какво ще се случи с цените на имотите през 2015 г.

Решихте ли дали ще използвате услугите на агент?

Може да потърсите квалифициран агент на недвижими имоти, който имат опит и ще ви помогне с проучването на пазара и изчисляването на всички разходи, които ви предстоят.