Тази година бе изключително интензивна по отношение на конкуренцията сред водещите световни производители на мобилни устройства, което деведе до продължаващ спад в цените на устройствата.

И докато станахме свидетели на представянето на нови модели от почти всички водещи производители, които се стрямаха към това да се разграничат от останалите на пазара, имаше и известни разочарования. Ето петте най-големи разочарования за тази година, според изданието Computer World.

Дизайнът на модела Samsung Galaxy S5

Новият емблематичен модел на Samsung, представен през април, разочарова почти всички на пазара. Очакванията бяха за метално тяло на смартфона, което не се материализира.

Потребителите до голяма степен наказаха компанията, която ги разочарова, като продажбите на модела се понижиха почти наполовина, в сравнение с тези на неговия предшественик. Това рефлектира и върху печалбата на компанията и доведе до сериозна загуба на пазарен дял.

Компанията си взе поука и започна да представя смартфони с частичен метален дизайн, като новия Galaxy Note 4 и напълно металните Alpha.

Предната камера на модела iPhone 6

Този модел бе може би най-чаканият смартфон на тази година. До голяма степен очакванията на потребителите бяха и за по-добра предна камера, която да прави по-добри „селфита“.

Трендът обаче бе пропуснат от компанията, която представи двата си нови модела с 1.2-мегапикселови предни камери - нещо нетипично за смартфоните с подобни цени.

Липсата на LTE на модела Motorola Moto G

Новата версия на смартфона, който направи истинска революция при цените, се оказа без възможност за работа с мрежи от следващо поколение. Това решение е странно, предвид на представената версия с подобни възможности на оригиналния Moto G.

От компанията обещават да поправят това с нова версия на модела, но все още не е ясно кога и дали тя ще се появи на пазара.

Дисплеят на евтиния Nokia Lumia 530

Една от причините моделите Lumia все още да са на пазара е успехът на евтиния модел Lumia 520, предоставящ добро съотношение цена-печалба. В това отношение намирането на заместник в лицето на модела Lumia 530 не е била лесна задача.

За да постигне ниска цена от около 100 долара обаче, компанията е направила твърде много жертви в лицето на дисплея.

Според специалисти дори старият модел е с по-добър дисплей.

Първоначалната цена на модела Amazon Fire Phone

След дълго чакане, онлайн търговецът Amazon представи първия си смартфон през юли на тази година. Първоначалният интерес бе бързо „попарен“ от високата цена, на която бе представено устройството – при 649 долара без договор.

Смартфонът не разполагаше с технически характеристики, които да обосноват тази цена.