2014 г. вече е в историята. Ето и десетте цитата на изминалата година, представени от БГНЕС.

10. "Искам всяко момиче, всяко дете по света, да бъде образовано", каза Малала Юсуфзай. 15-годишното пакистанско момиче беше простреляно в главата през октомври от талибаните в Пакистан, защото проговори за образованието при жените.

9. "Ще кажа истината в лицето на милите думи и атаките от усмивки", каза премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, като призна, че според него желанието на Иран да преговаря за ядрената си политика е неискрено.

8. "Чувствам се силна, че направих този избор. Той по никакъв начин не ме прави по-малко женствена", написа актрисата Анджелина Джоли, след като се подложи на двойна мастектомия, като по този начин драстично намали шансовете си от рак на гърдата.

7. "Президентът трябва… да им позволи да запазят това, което имат", каза експрезидентът на САЩ Бил Клинтън относно промените в американското здравеопазване.

6. "Трейвън Мартин можеше да съм аз преди 35 години", каза американският президент Обама, когато Джордж Цимерман беше оправдан за убийство втора степен след стрелба във Флорида.

5. "Искаха гласовете им да бъдат чути. Резултатите говорят сами за себе си", каза сенатор Уенди Дейвис от щата Тексас, която започна 11-часови обструкции срещу закон за ограничение на абортите. Скандиранията на тълпата в щатската столица попречиха на републиканците да приемат закона.

4. "Беше радостен момент, който беше абсолютно унищожен", каза Майк Шлит. Неговата съпруга Синди Хил тъкмо прекосила финалната линия на Бостънския маратон, когато бе извършен бомбения атентат.

3. "Кой съм аз да съдя", попита папа Франциск в своя реч относно свещениците хомосексуалисти, след първото си посещение като папа в Бразилия за Световния ден на младежта.

2. "Не сме казали, че притежаваме химически оръжия, нито, че не ги притежаваме", заяви сирийският президент Башар Асад относно твърденията, че правителството му е пресякло "червената линия" на САЩ с употребата на химически оръжия.

1. "Когато покваряваш властта на правителството, това е крайно опасно за демокрацията", каза Едуард Сноудън, докато обясняваше защо е разкрил класифицирана информация за разузнавателните програми на АНС на британския вестник "Гардиън" и на американския "Вашингтон Пост".