Гигантът в онлайн търговията Amazon.com записа най-лошата си година на борсата от 2008 г., което намали значително личното състояние на основателя на компанията Джеф Безос.

Богатството на главния изпълнителен директор Безос е намаляло с около 7.4 млрд. долара в рамките на миналата година, след като акциите на Amazon поевтиняха с над 22%.

Въпреки това 84-те милиона акции на Безос в Amazon, които се равняват на 18.3% от капитала на компанията, са се равнявали на около 26.1 млрд. долара в края на годината.

Акционерите наказаха Amazon заради разходите й за проекти като смартфона Fire и други устройства и за разширяващата се мрежа от складове на компанията в близост до градски центрове. Компанията призна, че се е провалила с пускането на телефона, обвинявайки основно цената му за слабите продажби.

През третото тримесечие на миналата година, което бе белязано от най-голямата загуба на Amazon от 14 години, компанията обяви отчисления в размер на 170 млн. долара заради смартфона Fire phone и съобщи, че има непродадени телефони на стойност 83 млн. долара. Впоследствие цената му бе свалена до 99 цента при сключване на договор с мобилен оператор.

Акциите на Amazon поевтиняха с 44% през 2008 г., но това бе едва втората й най-лоша година като публична компания. Акциите изгубиха близо 80% от стойността си през 2000 г., годината, в която някои анализатори заявиха, че Amazon ще да фалира.