Кралят на облигациите – Бил Грос има лоша новина за инвеститорите. Според него добрите времена са свършили. Това пише Грос във финансовите си очаквания за тази година, публикувани този месец.

„Добрите времена приключиха. Ще има много минусови знаци пред редица инвестиционни активи в края на годината“, прогнозира още Грос.

С направеното си изказване Грос се разграничава от тълпата анализатори на Уолстрийт, сред които няма нито един прогнозиращ понижение за широкия щатски индекс S&P 500. Средните очаквания са за повишение на индекса от 8.1% за тази година.

На фона на слабостта на световната икономика, щатската изглежда доста стабилна, като ръстът й се ускори до 5% през третото тримесечие на годината.

Проблемът пред световната икономика е, че ултраниските лихвени нива по-скоро задържат, отколкото стимулират ръста, предупреждава Грос. След години на растящи пазари, инвеститорите са поели твърде много риск, предвид на перспективите за ниски лихви.

„Времената за поемане на риска са минали“, пише Грос.

Грос признава, че поема сериозен риск с подобно изказване. Дори и да е напълно прав, че бичият пазар е приключил, той може да е изпреварил времето за подобни предупреждения с година -две.

Грос препоръчва инвеститорите да купуват правителствени облигации и висококачествени корпоративни дългови книжа. Доходността им обаче, може да бъде наранена при евентуално повишение на лихвите от страна на Фед през тази година.